Nieuws


Het laatste corona nieuws

Start nieuwe seizoen.
Na een afgebroken seizoen jan-juni 2020 in verband met het coronavirus, gaan vanaf maandag 31 augustus 2020 de meeste studiebijeenkomsten weer beginnen. Uiteraard gaan deze volgens de landelijke coronaregels plaatsvinden.

In zowel het schilderlokaal als het boetseerlokaal is een coronaproof opstelling van de werkplekken gemaakt. Dit betekent dat er in het schilderlokaal 7 vaste werkplekken zijn en in het boetseerlokaal 4 vaste werkplekken. Dit zijn gecombineerde en gemarkeerde werkplekken. Er kan niet geschoven worden met deze plekken!

Op deze manier kunnen we in september voor het schilderen, boetseren en het open atelier weer opstarten. Helaas kan het etsen voorlopig niet starten. We hebben naar andere locaties gezocht, zowel in het van Heeckerenhuis als daarbuiten, maar dit is helaas niet gelukt. Zodra de coronamaatregelen het toelaten of wanneer we alsnog een geschikte locatie vinden, dan starten we weer.

Wij verzoeken jullie vriendelijk om de  CORONAMAATREGELEN zorgvuldig door te lezen.

Slapend lidmaatschap.
In verband met het coronavirus en ondanks onze maatregelen snappen wij het als er leden zijn, die zolang deze situatie gaande is, niet willen komen. Voor deze leden stellen wij komend seizoen een slapend lidmaatschap beschikbaar. Je plek blijft dan gereserveerd en je betaald geen contributie.  We ontvangen graag voor 1 augustus a.s. een bericht van je als je een slapend lidmaatschap wilt in plaats van een actief lidmaatschap. Dit kan door een berichtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vanzelfsprekend blijven de leden van de etsgroep ook slapend lid.

 

Houd uw mail en deze website in de gaten voor het laatste nieuws.

 

 

Start nieuw seizoen

Het nieuwe seizoen start weer op maandag 31 augustus 2020.

Nieuwe leden kunnen zich op twee manieren bij ons aanmelden.

Bij voorkeur met het digitale aanmeldformulier.
Of met het papieren aanmeldformulier verkrijgbaar tijdens de bijeenkomsten.

  

Ars et Studium brochure    

 Nieuws start seizoenJEUGDLEDEN ARS ET STUDIUM TE GAST BIJ MINIOPERA

12-9-2020

Veel leuke activiteiten in Wassenaar waren geannuleerd deze zomer, maar gelukkig was de inmiddels traditionele miniopera in de tuin van het Baljuwhuis geen Corona-slachtoffer, en kon de voorstelling gebaseerd op La Traviata wel doorgaan. De mooie tuin, die speciaal voor de miniopera opengesteld was, was versierd met een prachtige collectie schilderijen en kunstobjecten gemaakt door Wassenaarse kunstenaars, waaronder enkele jeugdleden van de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars, Ars et Studium, onder de enthousiaste en bezielende begeleiding van Neeltje Bangert.

In zeer korte tijd hebben de kinderen gebrainstormd over de thema ‘De onbereikbare liefde’ en hun gedachten daarover geschetst en uitgewerkt in ecoline, met kleurrijke resultaten die helemaal tot hun recht kwamen op de ezels verspreid door de mooie tuin. Een fantastisch kans voor de kinderen om een bijdrage te leveren aan het breder aanbod van kunst en cultuur in ons mooi dorp! Voor meer informatie over de jeugdgroepen van Ars et Studium, zie de website www.arsetstudium.nl.

Herman 1 2020

 

v.l.n.r Jort v.d. Steeg, Amy Achterberg, Sofie Hoving, Imke de Kievit, Beau Langereis en Nathan Creyf, met Neeltje Bangert achter. Niet op de foto: Rebecca Hibbert, Madelina van Luyn, Emy en Sanne Lyppens, Liedewij Leemborg, Mark van Damme en Roos Slats.

 


 

 

Foto-impressie kunstwerken jeugdleden bij de mini opera Wassenaar

(Zaterdag 12 september 2020)

Opera 2020 0

workshop4 workshop5 workshop6
 workshop11  workshop12  workshop13
 workshop14  workshop15  workshop16

 
Tentoonstelling Ars et Studium in Openbare Bibliotheek Wassenaar

Van 31 augustus t/m 4 oktober 2020 is werk van de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium te zien tijdens de openingsuren van de Openbare Bibliotheek in Wassenaar. De werken die te zien zijn in de bibliotheek, zijn zeer verschillend, met schilderijen in olie en acryl, aquarellen, en objecten van keramiek en glas, en geven een goed beeld van deze gezellige en creatieve vereniging.

Sinds begin maart zijn de ateliers van Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis gesloten geweest vanwege de coronacrisis en hebben de leden van de vereniging veelal thuis moeten werken. Maar vanaf 31 augustus gaan de meeste studiebijeenkomsten van Ars et Studium weer beginnen, uiteraard volgens de landelijke coranaregels. Er is tijdens de zomer hard gewerkt om speciale werkplekken te creëren in het Van Heeckerenhuis zodat de leden veilig ‘samen-op-gepaste-afstand’ kunnen schilderen, tekenen, boetseren en met glas werken, onder begeleiding van ervaren en geschoolde kunstenaars.

Vanwege de nieuwe maatregelen zijn de groepen in het nieuwe seizoen kleiner geworden, maar er zijn nog enkele plekken open voor nieuwe leden, ook in de jeugdgroepen (kinderen van 6 t/m 12 jaar). Dus als je zelf je creatieve talenten wil ontwikkelen in tekenen, schilderen, boetseren of met glas werken, grijp nu je kans! Kijk op de website www.arsetstudium.nl voor meer informatie over de vereniging en te zien welke groepen nog plek hebben.

Herman 1 2020

 

Landschap, door Herman Beltman

Exhibition by Ars et Studium in Wassenaar Public Library

From 31 August to 4 October you can see work by members of amateur art society Ars et Studium in the public library in Wassenaar, during the library’s opening hours. The works vary from paintings in oil and acrylic to watercolours, clay modelling, ceramics and fused glass. Together they give a good representation of this enthusiastic and creative art society.

In early March the studios of Ars et Studium were forced to close because of the coronavirus situation, and the members continued to work at home. However from 31 August we are pleased to announce that the new season will begin in the Van Heeckerenhuis. During the summer the studios have been reorganised with individual workstations so that we can come together – at a safe distance – to draw and paint, work with clay and glass, under the guidance of professionally trained artists.

The safety measures mean that the groups in the new season are smaller than usual, but there are still some places available for new members, including the children’s groups (aged 6 to 12 years). So if you would like to develop your creative talents, this is your chance! Go to the website www.arsetstudium.nl for more information and to see which groups still have spaces.

Herman 2 2020


Flowers, by Herman Beltman

 

 


 

 

Videobericht april 2020

 

Videobericht van de voorzitter Maggie Westera met een dankwoord voor de vele donaties en de aankondiging van de voorgenomen online expositie in juni 2020.

 

 


 

Benefiettentoonstelling ten bate van Alzheimer Nederland

Uit: De Wassenaarse Krant van 26 februari 2020.

 

Een aantal leden van Ars et Studium, de Wassenaarse vereniging van amateurkunstenaars, stellen belangeloos werken beschikbaar voor de verkooptentoonstelling ten bate van Alzheimer Nederland, die in maart plaatsvindt in het DUNA-atelier in Katwijk.

Tuin

Afbeelding van één van de ruim honderd inzendingen, de Prinsessentuin.

 

De verkoop gaat bij opbod via de website en de schilderijen worden tentoongesteld in het Duna-atelier. De opbrengst gaat in zijn geheel naar Alzheimer Nederland in het kader van ‘Kunst doet leven’, een project dat de Stichting Kunstvereniging Katwijk sinds 2011 drie keer met succes heeft georganiseerd met als thema’s Kanker, ALS en Hersenen in Beeld en ditmaal dus Alzheimer. Op de website www.kunstdoetleven.nll zijn alle kunstwerken te bekijken en kunt u op een favoriet werk bieden te beginnen op 29 februari en eindigend op 22 maart 17.00 uur. U kunt uiteraard alle biedingen volgen via deze site. De opening vindt plaats op zaterdag 29 februari om 16.00 uur in het DUNA-atelier, door Raymond Huisman. De tentoonstelling is open van zondag 1 t/m zondag 22 maart. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De locatie is het DUNA-atelier, Boulevard Zeezijde 31 tegenover de Vuurbaak, Katwijk aan Zee, ter plaatse kan geparkeerd worden. Toegang is gratis, als u toch iets wilt geven dan gaat het in de pot voor de Alzheimerstichting.

 

 


 

Wintertentoonstelling Ars et Studium wederom een succes

dec 2019  dec 2019 2

 

Het was gezellig druk in de ateliers van Ars et Studium bij de opening van de Wintertentoonstelling in het Van Heeckerenhuis afgelopen woensdagavond. In haar openingswoord sprak wethouder Lia de Ridder (zorg, volkshuisvesting, cultuur, onderwijs, duurzaamheid en burgerparticipatie) over het enthousiasme dat van het werk afspatte en de enorme variatie in werk. Dit is een regelrechte weerspiegelingvan de vereniging, metjong en oud, vele nationaliteiten, enbeginnende en ervaren kunstenaars,die samensmelten tot eenkunstminnende en kunst-beoefenend geheel.


De wethouder kwam weliswaarnaar de opening met haar ‘cultuur’-hoed op, maar bij deze warme en actieve vereniging passen natuurlijk meer van haar hoedjes, zoals onderwijs en burgerparticipatie, en bij deze tentoonstelling ook duurzaamheid, met werken in het kader van het project ‘Plastic, What Else?’ waarover u veel kunt lezen in deze krant. Jeugdbegeleidster Neeltje Bangert, die daaraan werkt met haar jonge kunstenaars, werd ook nog eens extra in het zonnetje gezet. Omdat zij nu 15 jaar bij Ars et Studium bezig is, kreeg zij een bos bloemen van het bestuur en een warm applaus van de aanwezige kinderen met hun ouders. Omdat onze jeugdafdeling blijft groeien, beginnen we in januari met een derde kindergroep, vroeg op de woensdagmiddag en onder leiding van Susanne Banning. Voor meer informatie over deze groep en de andere studiebijeenkomsten die in januari weer beginnen, zie de website arsetstudium.nl. Hier vindt u ook het inschrijfformulier. Nieuwe leden zijn van harte welkom!

 


 

Wintertentoonstelling Ars et Studium december 2019


mei 2019 3

 

Boerderij bij Seljalandsfoss, IJsland. Acryl,
Maggie Westera 

Op woensdag 11 december om 20.00 uur is de feestelijke opening van de wintertentoonstelling van werk van de leden van de Wassenaarse amateurkunstenaarsvereniging Ars et Studium, in hun atelier in het Van Heeckerenhuis (1e etage), Van Heeckerenstraat. U bent van harte welkom om erbij te zijn en met ons een glas te heffen op het afgelopen seizoen en de vruchten ervan die te zien zijn in de tentoonstelling. Het openingswoord wordt verzorgd door wethouder Lia de Ridder.

 

De tentoonstelling is verder geopend van donderdag 12 t/m zondag 15 december, van 13.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis. De tekeningen, schilderijen en keramiek objecten zijn allemaal gemaakt door onze leden, jong en oud, zowel beginnende als gevorderde amateur  kunstenaars. Sommige werken zijn ook te koop: misschien een heel origineel kerstcadeau? Voor wie geïnspireerd raakt om zelf aan de slag te gaan: de informatiefolders liggen klaar bij de tentoonstelling. Meer informatie is te vinden op onze website www.arsetstudium.nl waar u zich ook kunt inschrijven als lid voor het nieuwe seizoen dat begint in de week van maandag 6 januari 2020. Wacht niet te lang, want vol is vol!


Nieuw in januari is onze derde jeugdgroep: op de woensdagmiddag, van 13:30 t/m 15:30uur, onder leiding van Suzanne Banning. Hier worden kinderen in de leeftijd 6 t/m 12 jaar wegwijs gemaakt in de wereld van beeldende kunst in al haar facetten en leren ze hun eigen creatieve talenten te ontdekken en ontwikkelen. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ willen we een basis leggen voor een leven lang plezier aan kunst maken en kunst kijken. Zie de website voor meer informatie.

 

Winter exhibition of work by Ars et Studium December 2019

On Wednesday 17 December, at 8.00 pm, the festive opening of the winter exhibition by Ars et Studium will be taking place in its studios in the Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat (1st floor). You are warmly welcome to join us and raise a glass together as we celebrate our latest season’s work.

 

The exhibition is being opened by Alderperson for (among other things) Culture and Education, Lia de Ridder. The exhibition will be open from Thursday 12 to Sunday 15 December, from 1 pm to 5 pm (free entrance). All the drawings, paintings and ceramic objects have been made by our members, young and old, some beginners and some more experienced. For those looking for an original Christmas present, some of the work on display is for sale. If you feel inspired to take up art yourself, you can pick up information leaflets for the new season which starts during the week beginning 6 January 2020. More information is available on our website www.arsetstudium.nl, where you will also find the form to sign up as a member. Both beginners and experienced amateur artists are warmly welcome. But don’t delay as many groups are already full!

 

New in January is our third children’s group: on Wednesday afternoon from 1.30 to 3.30 pm, led by Suzanne Banning. Here children aged 6 to 12 can discover the world of art in all its diversity and find and develop their own creative talents. Under the saying ‘start as you mean to go on’ our aim is to lay a foundation for a lifelong enjoyment of creating and appreciating art. See our website for more information.

expo dec 2019 1

 

IJsschotsen (schaal), Glasfusie,
Charles van Steenderen de Kok


 

Bezoek museum De Lakenhal door de dinsdagavondgroep

(30-11-2019)

2 11 19 03


 

Tentoonstelling Ars et Studium december 2019

mei 2019mei 2019 2

 


 

Resultaten glasfusing met jeugdleden vrijdagmiddag

(1-11-2019)

31 10 19 0131 10 19 0231 10 19 0331 10 19 0431 10 19 0631 10 19 0731 10 19 0931 10 19 102 11 19 03


 

Resultaten glasfusing met jeugdleden woensdagmiddag

(30-10-2019)

31 10 19 0131 10 19 0231 10 19 0331 10 19 0431 10 19 0631 10 19 0731 10 19 0931 10 19 1031 10 19 0531 10 19 08


 

Onze voorzitter Maggie Westera genomineerd voor vrijwilliger van 2019.

(Tekst uit de Wassenaarse Krant van 16-10-2019)

Op vrijdag 11 oktober jongstleden werd in aanwezigheid van wethouder Lia de Ridder in een volle Warenar de vrijwilliger van het jaar 2019 bekendgemaakt. Het thema van de door de vrijwilligerscentrale Wassenaar georganiseerde avond was ‘vrijwilligerswerk en duurzaamheid’.

Natuurlijk verdienden alle 27 genomineerden het om gekozen te worden tot vrijwilliger van het jaar. Want wat zou onze samenleving zijn zonder de inzet van al die waardevolle vrijwilligers? Dat werd door de organisatie meermaals benadrukt.

Maar bij een verkiezing hoort natuurlijk een winnaar en de jury, onder voorzitterschap van Iris Oostlander, stond voor de moeilijke keuze om uit al die fantastische vrijwilligers een winnaar aan te wijzen. De winnaar werd uiteindelijk Jan Bruinsma, die was voorgedragen door de Zonnebloem Vlietstreek. Hij werd verkozen tot vrijwilliger van het jaar 2019, Jan Rijskamp, voorgedragen door WVV, werd tweede en Ellen Klaver-Asscheman, voorgedragen door een dorpsgenoot, werd derde. De winnaar ontving, behalve de ‘eeuwige roem’, een cheque van €500 ter besteding door de organisatie, die hem had voorgedragen.

  Vrijwilligers 2

 

De overige genomineerden waren: Koos van den Akker, Leny van den Akker, Leo Altorf, John Batteram, Aad van Brecht, Rina Gorter, Erica Harmsen, Sharon Immer, Max Jetten, Renate de Jong, Nicolette Kalsbeek, Sjaak Krosse, Didi van der Kruit, Claudia Obendrauf, Marijke Post, Jos Rijnbeek, Annemarie de Ruiter, Ruud Ruis, Ronald Taal, Lydia Wagner, Maggie Westera, Hugo Woudenberg, Janny Woudsma en Peter Woudsma. Zij ontvingen allen bloemen en een oorkonde als teken van waardering voor hun inspanningen als vrijwilliger.

Bij de ‘Make a difference award’, de aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers waren twee genomineerden: Yme Bartels namens tennisvereniging Oud Wassenaar en een groep jonge vrijwilligers, die de activiteitencommissie vormt van WZK, bestaande uit: Thom de Jong, Alex Vermeulen, Danique Hoogenboom, Gijs Ruigrok, Sam Louwrier, Cathelijn Bogers en Lydia Knevel. Beide genomineerden eindigden ex aequo als eerste en ontvingen een bedrag van €250 voor de vereniging, die hen genomineerd had.

De feestelijke avond werd opgeluisterd met een film gemaakt door Trébol producties, een voordracht door oud Shell-topman Jeroen van der Veer over duurzaamheid en een muzikaal intermezzo van Leny Ridderhof en Deka Wielenga. De avond werd afgesloten met een gezellige borrel.

Foto's: Rita v.d. Holst.

maggie 2


 

Foto-impressie workshop "modern schilderen" voor Wassenaarse vrijwilligers onder leiding van Hans Gussekloo

(12 oktober 2019)

workshop schilderen 2019 1

 De deelnemers

 

eind resultaat workshop 2018

 De resultaten

 


 

Foto-impressie workshop "boetseren" voor Wassenaarse vrijwilligers onder leiding van Willeke Elderman

(12 oktober 2019)

workshop boetseren 2019 1

 De deelnemers

 workshop boetseren 2019 3

 De nog niet gebakken resultaten


 

Seniorenmarkt in de bibliotheek Wassenaar

Seniorenmarkt

Maggie en Elze tijdens de Seniorenmarkt op zaterdag 5 oktober 2019.

 

Interview van Midvliet TV met onze voorzitter Maggie Westera.

 


 

Start nieuw seizoen op 2 september 2019

(Maggie Westera, 28 augustus 2019)

Op maandag 2 september begint het nieuwe seizoen van studiebijeenkomsten. Na een mooie zomer waarin wij veel inspiratie hebben kunnen opdoen, gaan wij weer vol enthousiasme aan de slag met tekenen, schilderen, aquarelleren, etsen, boetseren en glaskunst. Voor de boetseergroep op de maandagavond is er een nieuwe begeleider: Gerda van den Bergh. Ze vindt het een leuke uitdaging om haar kennis over te dragen en de leden te enthousiasmeren over de vele mogelijkheden van klei. Als dit je aanspreekt, schrijf je in voor de maandagavond boetseergroep, er is nog plek!

taart large
Foto: Gerda van den Bergh met haar vogelhuisjes op de kunstmarkt 

 


 

Mini-operaproject

(Maggie Westera, 28 augustus 2019)

taart large
Op de foto zijn: v.l.n.r. Lauren, Madelina, Neeltje, Imke en Emmely

 

Ook dit jaar hebben onze jeugdleden onder begeleiding van Neeltje Bangert meegedaan aan het mini-operaproject in de tuin van het monumentale Baljuwhuis in Wassenaar. Op zondag 25 augustus konden de bezoekers van de opera de werken bewonderen van onze jeugdleden Julia Cardon, Lenya Croughs, Mark van Damme, Vera Dorsman, Lauren van Ekeren, Emmely Geels, Imke de Kievit, Madelina van Luijn en Islena Otterstedt, allemaal in de leeftijd 6 t/m 14 jaar.

 


 

Kleurrijke glaskunst met strakke vormen

(Uit: Leidsch Dagblad van 21-8-2019)

 

Heilig vuur

taart large

In de Leidse regio is de belangstelling voor kunstbeoefening groot. Heilig Vuur volgt regiogenoten die zingen, dansen, acteren, schilderen of op andere wijze cultureel actief zijn. Vandaag: glaskunstenaar Charles van Steenderen de Kok uit Wassenaar.

Kleurrijke glaskunst met strakke vormen

taart large
Charles van Steenderen de Kok ontdekte bij Ars et Studium hoe creatief hij met glas is.
FOTO MAARTEN BAANDERS

In zijn jonge jaren, en ook daarna nog, voelde Charles van Steenderen de Kok zich weinig geboeid door kunst. Maar wie de glazen kunstwerken ziet, die hij momenteel tentoonstelt in de expositie van Ars et Studium in de openbare bibliotheek in Wassenaar, zal dat nauwelijks kunnen geloven. Twee schaalachtige vormen vallen op door hun kleuren en evenwichtige vormen.

Op een dag zag hij een advertentie. Kunstenaarsvereniging Ars et Studium zocht een penningmeester. Dat leek hem leuk. Dat hij zelf geen kunst maakte was geen bezwaar.

,,De vereniging heeft meer dan 120 leden. We huren twee ateliers in een oud schoolgebouw. Het was er gezellig en ik zag dat de leden elkaar hielpen en adviseerden. In zo’n sfeer was het onvermijdelijk dat het bij mij ook begon te kriebelen. Maar tekenen, schilderen, boetseren, etsen, ik zag het allemaal niet zitten. Toen kwam ik op het idee glaskunst te maken. Dat is nu vijf jaar geleden.”

Hij begon met Tiffany, miniatuur glas-in-lood, maar dan met koperfolie als metaal. Zijn technische en wiskundige scholing en zijn werk als electrotechnisch ingenieur hebben zijn creatieve werk beïnvloed. Hij maakt abstracte vormen met veel vierkanten en rechthoeken. Een schilderij van Mondriaan stond model voor zijn eerste werk.

Als techniek koos hij voor glasfusion, het aan elkaar smelten van stukjes glas. Cursussen volgde hij niet. ,,Met vallen en opstaan heb ik mezelf ontwikkeld. Wel vond ik glasbewerkingstechnieken op internet. Ik gebruikte de pottenbakkersoven van Ars et Studium. In 2016 won de vereniging de Wassenaarse Cultuurprijs. Voor het geld konden we een glasoven kopen.” Inmiddels deelt Charles de oven met vijf anderen.

Vooraf maakt Charles nauwkeurige ontwerpen. ,,Dat is een beetje beroepsdeformatie. Vooral wiskundige vormen werk ik uit in strakke composities. Op een dag vroeg mijn vrouw iets voor in de woonkamer te maken. Zij houdt juist van onregelmatige vormen. Dat vind ik moeilijk, maar ik heb het toch gedaan. Het is rond en onregelmatig, maar op de bodem heb ik er toch een strak vierkant in aangebracht.”

Een ander schaalvormig werk van Charles op de expositie noemt hij zelf ’Wild gevormd’. Hierin heeft hij het vierkant, dat zijn houvast was, helemaal losgelaten.

De namen die hij zijn kunstwerken geeft duiden erop dat ze weliswaar abstract zijn, maar dat ze wel naar de werkelijkheid verwijzen. ,,Vorig jaar heb ik een werk gemaakt dat ik ’Berkhei’ noem, naar het duingebied tussen Katwijk en Wassenaar. Ik maakte het voor de tentoonstelling die we voor het 45-jarig jubileum van de vereniging hadden in Raadhuis De Paauw, met als thema ’Natuurlijk Wassenaar’.

Ik laat me leiden door wat ik leuk vind, door waar ik blij van word. Ik had nooit kunnen vermoeden dat dit in me zat.”

 

Maarten Baanders

 

Expositie Ars et Studium, openbare bibliotheek Wassenaar, t/m 9 sep. 2019

 


 

Tentoonstelling Ars et Studium in de Bieb


bieb 2019 1 klein

 

Wassenaar, Kleine Markt, olieverf, Joke v/d Willik

Van 15 juli t/m 9 september 2019 is werk van de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek in Wassenaar.
De werken die te zien zijn in de bibliotheek, zijn zeer verschillend, variërend van dieren in olie en acryl en landschappen in olie en aquarelverf, (waaronder ook werk van de onze jeugd), tot keramiek en glas.
Ars et Studium, de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars, heeft nog ruimte voor nieuwe leden. Schilderen, boetseren, tekenen, etsen, papier-maché... zeg maar allerlei vormen van beeldende kunst worden beoefend. De vereniging telt vandaag de dag meer dan 100 leden. Ze zijn van alle leeftijden, jong en oud. De leden zijn verdeeld over studiegroepen en ze worden begeleid door ervaren en geschoolde kunstenaars.
Meer werk van de leden is te zien op de website van de vereniging, www.arsetstudium.nl. Hier vindt u tevens informatie over de vereniging, de verschillende studiebijeenkomsten, en hoe zelf u lid kan worden en u eigen talenten op het gebied van de beeldende kunst kunt ontwikkelen. Tot ziens in de bibliotheek!
Voor meer informatie over de bibliotheek: www.obvw.nl

 

Ars et Studium summer exhibition in Wassenaar Public Library

From 15 July to 9 September 2019 you can see work from the Wassenaar society of amateur artists Ars et Studium in the Wassenaar Public Library during its regular opening times.
There is a wide variety of works, ranging from wildlife paintings in oil and acrylic, landscapes in oil and watercolour, to ceramics and glass fusion. The popular children’s groups are also represented.
Ars et Studium still has a few places for new members in its new season that begins after the summer. The 100 or so members, young and old, work in various study groups, using just about every medium you can think of: drawing, painting, etching, papier-maché, clay and glass, and all groups are led by experienced and trained artists.
You can see more work by the members on the society’s website: www.arsetstudium.nl. Here you can also find information about the various study groups and how to sign up for the new season and develop your own artistic talents. We look forward to seeing you in the library!
For more information about the library, go to: www.obvw.nl

bieb 2019 2 klein

 

Japanese vogels / Japanese birds. Ceramic, Henny Donker

 


 

Succesvolle tentoonstelling Ars et Studium

file 110 file 111
file 113


Hans van Amsterdam met Maggie Westera, voorzitters van Mimicri en Ars et Studium

De vereniging van amateur beeldende kunstenaars, Ars et Studium kijkt terug op een zeer succesvolle en goedbezochte tentoonstelling afgelopen weekend. In het kader van de samenwerking met andere culturele organisaties in Wassenaar, was de heer Hans van Amsterdam, voorzitter van de Wassenaarse toneelvereniging MIMICRI gevraagd om de tentoonstelling te openen. En dat hebben we geweten! In plaats van een keurig woord over de kunstwerken in de tentoonstelling, werden de aanwezigen getrakteerd op een gratis openingstoneelstuk in niet minder dan drie aktes. Met het sneuvelen van een zelf meegenomen schilderij, verklaarde onze Mimicri-collega de tentoonstelling op een zeer vermakelijke (en voor de meeste leden van Ars et Studium heel onverwachtse) wijze voor geopend. Waarvoor dank. Na de officiële opening konden de aanwezigen genieten van de zeer gevarieerde werken die te zien waren en inspiratie opdoen voor het komende seizoen dat na de zomer begint. Voor meer informatie over Ars et Studium en/of om in te schrijven voor het nieuwe seizoen, ga naar www.arsetstudium.nl. Voor meer informatie over Theatergroep MIMICRI, ga naar www.mimicri.nl.

 


 

Voorjaarstentoonstelling Ars et Studium mei 2019


mei 2019 3

 

Interieur, door Irene Minnoye, aquarel

U bent van harte welkom om de opening van de voorjaarstentoonstelling van amateurkunstenaarsvereniging Ars et Studium bij te wonen op woensdag 15 mei om 20:00uur in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2, Wassenaar. De leden van de vereniging tonen met trots hun werk van het afgelopen seizoen - schilderijen, aquarellen, etsen, keramiek en glas - en laten graag zien aan familie, vrienden en belangstellenden waar ze hun inspiratie vandaan halen.
Ars et Studium is blij om onderdeel te zijn van de rijke culturele gemeenschap in ons mooie dorp Wassenaar en is daarom zeer verheugd dat het openingswoord wordt verricht door de heer Hans van Amsterdam, voorzitter van Theatergroep MIMICRI.
De tentoonstelling is verder geopend op donderdag 16 t/m zondag 19 mei, 13:00-17:00uur. De toegang is gratis en er is werk te koop.
Voor meer informatie over Ars et Studium, of om in te schrijven als lid voor het komende seizoen in september, zie de website www.arsetstudium.nl.

 

Ars et Studium spring exhibition may 2019

You are warmly invited to the opening of the spring exhibition of work by amateur artist society Ars et Studium on Wednesday 15 May at 8 p.m. in the Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar. The members of Ars et Studium are proud to exhibit their work - paintings, watercolours, etchings, ceramics and glass - from the past season to family, friends and anyone else who is interested, and to show where they get their inspiration from.
Ars et Studium is very happy to be a part of the rich cultural community in our beautiful village and so is pleased that the exhibition will be opened by Hans van Amsterdam, chair of the local amateur dramatic society MIMICRI.
The exhibition is open from Thursday 16 to Sunday 19 May, from 1 to 5 p.m. Entrance is free and some of the works are for sale.
For more information about Ars et Studium, or to join for the coming season in September, see the website www.arsetstudium.nl . 
mei 2019 4

 

Interieur, door Ita Meyerink, olie

 


 

Tentoonstelling Ars et Studium mei 2019

mei 2019mei 2019 2

 


 

Opbrengst bijzondere tentoonstelling Ars et Studium

Begin maart hield kunstvereniging Ars et Studium een tentoonstelling met werk van haar oud-lid Coxje Gautier. Ter ere van dit bijzondere lid, die veel betekend heeft voor de vereniging, is bij de opening van de tentoonstelling het boetseerlokaal omgedoopt in ‘het Coxje Gautier Atelier’. Een deel van het veelzijdige werk van Coxje werd door de familie te koop aangeboden.
Het doet ons een genoegen te melden dat, samen met de verkoop van kunstboeken aan de leden van Ars et Studium, een totaalbedrag van €1.800,- kon overgemaakt worden naar de KWF Kankerstichting. Dank aan alle gulle gevers!

20190302 130636


IMG 5821aangepast

IMG 5822


IMG 5827

 


 

Tentoonstelling oud-lid Coxje Gautier

Coxje 2

Coxje 3

Coxje 1

De Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium heeft het genoegen u uit te nodigen voor een tentoonstelling van het werk van haar oud-lid

Coxje Gautier

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 2 maart om 13:00 uur en vindt plaats in het atelier van Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar.
De tentoonstelling is verder open op zaterdag 2 maart tot 17:00 uur en op zondag 3 maart van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Gedurende de 38 jaar dat Coxje lid was van de vereniging heeft ze veel en veelzijdig werk gemaakt, variërend van schilderijen en keramiek, tot papier-maché en speksteen, maar allemaal met haar unieke handtekening. Een deel van dit werk wordt door de familie van Coxje te koop aangeboden tijdens deze tentoonstelling. De opbrengst daarvan gaat naar de KWF kankerstichting.
Wij zien ernaar uit u te verwelkomen op deze bijzondere tentoonstelling. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze uitnodiging, bel dan gerust naar:
Maggie Westera, Voorzitter Ars et Studium, 06 1515 7317
of
Denise Gautier 06 2479 0500
Philippe Gautier 06 2861 6348

 


 

Kennismaking met schilder-, teken- en grafische technieken bij Ars et Studium

(Maggie Westera, 21 januari 2019)

Vlinder

Suzanne Banning, “Metamorfose” (naar het gedicht van Frank Eerhart), Monotype, 2018.

 

Voor alle mensen met het goede voornemen om in het nieuwe jaar iets creatiefs te doen, biedt amateur kunstvereniging Ars et Studium de perfecte gelegenheid te (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van tekenen, schilderen en grafisch technieken! Dit voorjaar kunt u profiteren van een maandagavond kennismakingslidmaatschap van acht weken, in februari en maart, voor maar €89,00. Daarna kunt u alsnog besluiten om vaste lid te worden, en anders eindigt de proeflidmaatschap eind maart, zonder verder verplichting.

 

Wat kunt u verwachten in die acht bijeenkomsten?
Studiebegeleider Suzanne Banning: “In principe kan men alles doen wat men wil op teken- en schildergebied. Ik houd veel van experimentele technieken, zoals bv met gouache & inkt en monotype op meerdere manieren. Linosnede behoort ook tot de mogelijkheden. Ik kijk per lid wat men wil, vraag ze om interessant beeldmateriaal te verzamelen, dat is belangrijk om te zien waar hun eigen interesses liggen die als uitgangspunt kunnen dienen.

 

”Leden kunnen individueel of klassikaal werken, ze kunnen tekenen, aquarelleren of schilderen met acryl, of verder onderzoeken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van bovengenoemde druktechnieken, collage en combinaties van dit alles. Het is spannend en leerzaam, maar vooral heel leuk om zo samen bezig te zijn!
De studielokalen van Ars et Studium zijn te vinden in het Van Heeckerenhuis (eerste verdieping), van Heeckerenstraat, Wassenaar. Inschrijven kan via het aanmeldformulier op de website www.arsetstudium.nl. Wacht niet te lang, want de eerste avond is al op maandag 4 februari.

 


 


facebook

 

Copyright © 2014 t/m 2020 Ars et Studium
Webdesign: charles @ vansteenderendekok.nl