Nieuws


Start nieuw seizoen

Het nieuwe seizoen start weer op maandag 2 september 2019.

Nieuwe leden kunnen zich op twee manieren bij ons aanmelden.

Bij voorkeur met het digitale aanmeldformulier.
Of met het papieren aanmeldformulier verkrijgbaar tijdens de bijeenkomsten.

  

Ars et Studium brochure    

 Nieuws start seizoen

 

Succesvolle tentoonstelling Ars et Studium

file 110 file 111
file 113


Hans van Amsterdam met Maggie Westera, voorzitters van Mimicri en Ars et Studium

De vereniging van amateur beeldende kunstenaars, Ars et Studium kijkt terug op een zeer succesvolle en goedbezochte tentoonstelling afgelopen weekend. In het kader van de samenwerking met andere culturele organisaties in Wassenaar, was de heer Hans van Amsterdam, voorzitter van de Wassenaarse toneelvereniging MIMICRI gevraagd om de tentoonstelling te openen. En dat hebben we geweten! In plaats van een keurig woord over de kunstwerken in de tentoonstelling, werden de aanwezigen getrakteerd op een gratis openingstoneelstuk in niet minder dan drie aktes. Met het sneuvelen van een zelf meegenomen schilderij, verklaarde onze Mimicri-collega de tentoonstelling op een zeer vermakelijke (en voor de meeste leden van Ars et Studium heel onverwachtse) wijze voor geopend. Waarvoor dank. Na de officiële opening konden de aanwezigen genieten van de zeer gevarieerde werken die te zien waren en inspiratie opdoen voor het komende seizoen dat na de zomer begint. Voor meer informatie over Ars et Studium en/of om in te schrijven voor het nieuwe seizoen, ga naar www.arsetstudium.nl. Voor meer informatie over Theatergroep MIMICRI, ga naar www.mimicri.nl.

 


 

Voorjaarstentoonstelling Ars et Studium mei 2019


mei 2019 3

 

Interieur, door Irene Minnoye, aquarel

U bent van harte welkom om de opening van de voorjaarstentoonstelling van amateurkunstenaarsvereniging Ars et Studium bij te wonen op woensdag 15 mei om 20:00uur in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2, Wassenaar. De leden van de vereniging tonen met trots hun werk van het afgelopen seizoen - schilderijen, aquarellen, etsen, keramiek en glas - en laten graag zien aan familie, vrienden en belangstellenden waar ze hun inspiratie vandaan halen.
Ars et Studium is blij om onderdeel te zijn van de rijke culturele gemeenschap in ons mooie dorp Wassenaar en is daarom zeer verheugd dat het openingswoord wordt verricht door de heer Hans van Amsterdam, voorzitter van Theatergroep MIMICRI.
De tentoonstelling is verder geopend op donderdag 16 t/m zondag 19 mei, 13:00-17:00uur. De toegang is gratis en er is werk te koop.
Voor meer informatie over Ars et Studium, of om in te schrijven als lid voor het komende seizoen in september, zie de website www.arsetstudium.nl.

 

Ars et Studium spring exhibition may 2019

You are warmly invited to the opening of the spring exhibition of work by amateur artist society Ars et Studium on Wednesday 15 May at 8 p.m. in the Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar. The members of Ars et Studium are proud to exhibit their work - paintings, watercolours, etchings, ceramics and glass - from the past season to family, friends and anyone else who is interested, and to show where they get their inspiration from.
Ars et Studium is very happy to be a part of the rich cultural community in our beautiful village and so is pleased that the exhibition will be opened by Hans van Amsterdam, chair of the local amateur dramatic society MIMICRI.
The exhibition is open from Thursday 16 to Sunday 19 May, from 1 to 5 p.m. Entrance is free and some of the works are for sale.
For more information about Ars et Studium, or to join for the coming season in September, see the website www.arsetstudium.nl . 
mei 2019 4

 

Interieur, door Ita Meyerink, olie

 


 

Tentoonstelling Ars et Studium mei 2019

mei 2019mei 2019 2

 


 

Opbrengst bijzondere tentoonstelling Ars et Studium

Begin maart hield kunstvereniging Ars et Studium een tentoonstelling met werk van haar oud-lid Coxje Gautier. Ter ere van dit bijzondere lid, die veel betekend heeft voor de vereniging, is bij de opening van de tentoonstelling het boetseerlokaal omgedoopt in ‘het Coxje Gautier Atelier’. Een deel van het veelzijdige werk van Coxje werd door de familie te koop aangeboden.
Het doet ons een genoegen te melden dat, samen met de verkoop van kunstboeken aan de leden van Ars et Studium, een totaalbedrag van €1.800,- kon overgemaakt worden naar de KWF Kankerstichting. Dank aan alle gulle gevers!

20190302 130636


IMG 5821aangepast

IMG 5822


IMG 5827

 


 

Tentoonstelling oud-lid Coxje Gautier

Coxje 2

Coxje 3

Coxje 1

De Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium heeft het genoegen u uit te nodigen voor een tentoonstelling van het werk van haar oud-lid

Coxje Gautier

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 2 maart om 13:00 uur en vindt plaats in het atelier van Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar.
De tentoonstelling is verder open op zaterdag 2 maart tot 17:00 uur en op zondag 3 maart van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Gedurende de 38 jaar dat Coxje lid was van de vereniging heeft ze veel en veelzijdig werk gemaakt, variërend van schilderijen en keramiek, tot papier-maché en speksteen, maar allemaal met haar unieke handtekening. Een deel van dit werk wordt door de familie van Coxje te koop aangeboden tijdens deze tentoonstelling. De opbrengst daarvan gaat naar de KWF kankerstichting.
Wij zien ernaar uit u te verwelkomen op deze bijzondere tentoonstelling. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze uitnodiging, bel dan gerust naar:
Maggie Westera, Voorzitter Ars et Studium, 06 1515 7317
of
Denise Gautier 06 2479 0500
Philippe Gautier 06 2861 6348

 


 

Kennismaking met schilder-, teken- en grafische technieken bij Ars et Studium

(Maggie Westera, 21 januari 2019)

Vlinder

Suzanne Banning, “Metamorfose” (naar het gedicht van Frank Eerhart), Monotype, 2018.

 

Voor alle mensen met het goede voornemen om in het nieuwe jaar iets creatiefs te doen, biedt amateur kunstvereniging Ars et Studium de perfecte gelegenheid te (her)ontdekken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van tekenen, schilderen en grafisch technieken! Dit voorjaar kunt u profiteren van een maandagavond kennismakingslidmaatschap van acht weken, in februari en maart, voor maar €89,00. Daarna kunt u alsnog besluiten om vaste lid te worden, en anders eindigt de proeflidmaatschap eind maart, zonder verder verplichting.

 

Wat kunt u verwachten in die acht bijeenkomsten?
Studiebegeleider Suzanne Banning: “In principe kan men alles doen wat men wil op teken- en schildergebied. Ik houd veel van experimentele technieken, zoals bv met gouache & inkt en monotype op meerdere manieren. Linosnede behoort ook tot de mogelijkheden. Ik kijk per lid wat men wil, vraag ze om interessant beeldmateriaal te verzamelen, dat is belangrijk om te zien waar hun eigen interesses liggen die als uitgangspunt kunnen dienen.

 

”Leden kunnen individueel of klassikaal werken, ze kunnen tekenen, aquarelleren of schilderen met acryl, of verder onderzoeken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van bovengenoemde druktechnieken, collage en combinaties van dit alles. Het is spannend en leerzaam, maar vooral heel leuk om zo samen bezig te zijn!
De studielokalen van Ars et Studium zijn te vinden in het Van Heeckerenhuis (eerste verdieping), van Heeckerenstraat, Wassenaar. Inschrijven kan via het aanmeldformulier op de website www.arsetstudium.nl. Wacht niet te lang, want de eerste avond is al op maandag 4 februari.

 


 

Project Jeugdleden Ars et Studium “Op visite!”  @ Voorlinden (2)

 

 

 


 

Feest bij Ars et Studium

(Maggie Westera, 7 december 2018)

taart large
De Wassenaars vereniging van amateur beeldend kunstenaars Ars et Studium sluit haar jubileumjaar af met een vrolijke en inspirerende tentoonstelling met het thema ‘FEEST’. De vereniging bestaat dit jaar 45 jaar en dat hebben we gevierd met de leden door middel van o.a. extra uitstapjes en workshops. Met deze extra-feestelijke tentoonstelling willen we onze verjaardag nu vieren met een grotere kring en ook laten zien wat er allemaal gemaakt is in de studiebijeenkomsten van het afgelopen seizoen. Vandaar deze uitnodiging om langs te komen bij de opening van de tentoonstelling op woensdag 12 december om 20:00 in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar.
Na het openingswoord van vrij kunstenaar Huber Claassen is er volop gelegenheid om het werk van de leden te bewonderen onder het genot van een drankje en een hapje. Als u in het nieuw jaar zelf aan de slag wil gaan en uw eigen talenten op het gebied van de beeldende kunsten (her)ontdekken of verder ontwikkelen, is dit een uitstekend mogelijkheid om te zien wat Ars et Studium te bieden heeft; tijdens de opening kunt u ook even praten met de leden en de aanwezige studiebegeleiders. De tentoonstelling is verder open van donderdag 13 t/m zondag 16 december, van 12:00 tot 17:00 uur, de toegang is gratis en er is werk te koop.
Het jubileumjaar mag dan voorbij zijn, maar het verenigingsleven gaat gelukkig door, want het nieuwe seizoen bij Ars et Studium begint in de week van 7 januari 2019. Ga naar de website www.arsetstudium.nl om te kijken waar er nog plek is, en om in te schrijven.

 


 

45 jarig jubileum tentoonstelling Ars et Studium december 2018

Uitnodiging dec 2018.pub volle versietekst dec uitn 2018

 


 

Corinna leert mensen de taal van kunst

(Henk van Lierop, 28 november 2018)

Spontaan doen waar je goed in bent. Dat lijkt de wijze levensles van Corinna Voorham. Zij behoort tot de mensen die zo gelukkig zijn dat ze van hun hobby, zo niet passie, hun beroep konden maken.
Als kind viel zij al in de prijzen bij tekenwedstrijden. Op de middelbare school werd haar talent voor beeldende kunst onderkend. En dus was het een logische stap om daarna naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam te gaan.Nu verdient Corinna Voorham de kost als lerares tekenen aan het Rijnlands Lyceum in Wassenaar, de plaats waar zij geboren en getogen is. Binnenkort komt daar werk bij, als ze de amateurkunstenaars van Ars et Studium gaat begeleiden.
Alle aanleiding dus voor een bezoek aan haar woning in de Bijdorpstraat. Schilderijen in de huiskamer leren dat Corrina haar inspiratie vindt in de natuur, en dan komt het mooi uit dat ze vanuit Wassenaar met het gezin mooie wandelingen kan maken. De schilderijen zijn overigens niet te koop. Corinna is gehecht aan haar werk en daar mag niets van weg.
Ondanks haar aanleg ziet Corinna zichzelf niet als kunstenaar. Wel draagt zij haar vaardigheid graag over aan anderen. “Ik wil bij Ars et Studium, net als op school, mensen zo ver krijgen dat zij door de taal van de kunst het verhaal over zichzelf vertellen. Als dat lukt ben ik supertrots.”
Corinna begint op 8 januari bij de snel groeiende vereniging Ars et Studium met een nieuwe studiegroep tekenen en schilderen. De bijeenkomsten zijn steeds op dinsdagmorgen in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2 te Wassenaar. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website arsetstudium.nl of met het papieren aanmeldformulier dat verkrijgbaar is tijdens de bijeenkomsten.
IMG 9366k

 


 

Hans Gussekloo winnaar kunstprijs Ohmann Notariaat

Uit: De Wassenaarse krant van 7 november 2018

Hans Ohmann  Dit jaar bestaat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie 175 jaar. Daarnaast bestaat Ohmann Notariaat inmiddels ook alweer ruim een half jaar. Een mooie gelegenheid dus voor een feestje in de Wassenaarse molen. Als onderdeel van de feestelijkheden was door Ohmann Notariaat een prijs uitgeloofd voor het mooiste kunstwerk ‘met een notarieel tintje’. Meer dan 15 leden van Kunstgroep Wassenaar gingen de uitdaging aan en leverden eenkunstwerk in. Op deze zonnige zaterdag waren de kunstwerken uitgestald in de kamers van notariskantoor Ohmann en waren deze voor de bezoekers van de open dag vrij te bezichtigen. De bezoekers konden daarbij aangeven welk kunstwerk zij het mooist vonden. Iedereen was het erover eens dat de inzendingen van een hoog niveau waren. Aan het eind van de middag werd
de winnaar tijdens een feestelijke borrel bekendgemaakt. Het winnend kunstwerk was afkomstig van Hans Gussekloo, die een afbeelding van de notaris ‘met een knipoog’ schilderde. Op de foto wordt de winnaar door notaris Ohmann gefeliciteerd met zijn winnende bijdrage.

 


 

Foto-impressie workshop "modern schilderen" voor Wassenaarse vrijwilligers

(13 oktober 2018)

eind resultaat workshop 2018

 


 

Resultaten eerste dag jubileumworkshop etsen door Wierd Wagenmakers

jubileumworkshop etsen

 


 

Project Jeugdleden Ars et Studium “Op visite!”  @ Voorlinden (1)

 

 

Ars et Studium bestaat dit jaar 45 jaar! Om dit te vieren zijn de jeugdleden van Ars et Studium met hun begeleidster Neeltje Bangert in het kader van het project “Op Visite” bij museum Voorlinden geweest. Het was een unieke ervaring!


Na een aantal voorbereidende bijeenkomsten in de ateliers van Ars et Studium zijn de kinderen op excursie gegaan naar museum Voorlinden.


Tijdens de excursie, op woensdagmiddag 5 en vrijdagmiddag 14 september, kregen de kinderen een rondleiding door het museum. Het was bijzonder te zien hoe de kinderen de kunstwerken beleefden. De kunstwerken in Voorlinden doen een beroep op je verbeeldingskracht, vragen om interactie, geven inspiratie en beroeren je. Kortom uitdagend genoeg om kinderen te prikkelen om zelf creatief en kunstzinnig aan de slag te gaan.


Na de rondleiding kregen de kinderen dan ook een workshop aangeboden in het Educatie Atelier van het museum. De workshop werd door hun begeleidster van Ars et Studium, Neeltje Bangert begeleid en is ook door haar ontwikkeld. Het kunstwerk, een mozaïek op de vloer van het Educatie Atelier door Ger Korsmit, was aanleiding voor een beeldende activiteit. Hierbij konden de kinderen o.a. kleurenladders en verfstalen gebruiken om te komen tot een 2- of 3-dimensionaal beeld.


Het project “Op visite!” kwam tot stand op initiatief van Neeltje in samenwerking met Voorlinden en werd mede mogelijk gemaakt door extra ondersteuning vanuit het bestuur van Ars et Studium.


Nieuwsgierig geworden naar dit project en de resultaten, of ben je ook graag met kunst en cultuur bezig? Kijk dan op onze website www.arsetstudium.nl en/of onze facebook pagina. De kindergroepen zijn nu vol, maar je kan je weer inschrijven in december   

 voorlinden1
 voorlinden2

 


 

Jeugdlid Rover Kruseman Aretz wint eerste prijs

Opera 2018 1

Wassenaarse Mini Opera 2018 La Bohème.

 

Uitreiking van de 1e prijs kunstwerken t/m 13 jaar aan Rover Kruseman Aretz jeugdlid bij Ars et Studium op vrijdagmiddag 31 augustus in het atelier van Ars et Studium door het bestuur van de Stichting Mini Opera.

 

Op de foto v.l.n.r. Huber Claassen, Rover Kruseman Aretz, Astrid Dekker, Johan Stuurman

 


 

Jong talent bij de mini-opera in de tuin van het Baljuwhuis

Uit: De Wassenaarse krant van 29 augustus 2018
(Tekst: pr. Foto: Maarten Goossen.)

 

Bij de uitvoering van de mini-opera la Bohème op 26 augustus, waren er in de tuin van het Baljuwhuis kunstwerken te zien met als thema opera. Deze werken waren allemaal af–komsig van Wassenaarse jongeren. Onder de bezielende leiding van Frank Karremans (Rijnlands Lyceum) en Neeltje Bangert (Ars et Studium) hebben een elftal jongeren kunstwerken gemaakt. De reacies van het publiek waren onverdeeld enthousiast. Het is leuk te zien dat jongeren zo’n thema als opera kunnen oppakken en daar ieder voor zich een compleet eigen interpretaie bij hebben. De kunstwerken waren onderverdeeld in twee leefijdscategorieën, te weten ‘tot 14 jaar’ en ‘14 jaar en ouder’. Alle inzendingen waren af–komsig van het Rijnlands Lyceum en Ars et Studium. De uiteindelijke uitslag is, dat bij de groep tot 14 jaar Rover Kruseman Aretz met zijn keramiek en gedicht ‘het verdriet van de dichter Alfonso’ en in de groep 14 jaar en ouder Devina Uvage Don met haar schilderij ‘heel Parijs huilt’ de meeste stemmen kregen. De keuze was volgens vele bezoekers moeilijk omdat alles zo mooi was. De combinaie van jongeren en opera was vorig jaar voor het eerst en is ook dit jaar met groot succes voortgezet.

Opera 2018

Neeltje Bangert met haar leerlingen. 

 


 

Nieuw seizoen bij Ars et Studium

Nieuw seizoen sep 2018 1


Aan de slag met keramiek

Na een periode van vakantie, uitrusten en nieuwe inspiratie opdoen, begint het nieuwe seizoen bij de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars, Ars et Studium, op maandag 27 augustus. De vereniging verwelkomt nieuwe leden die het leuk vinden om hun talenten te ontdekken of verder te ontplooien op het gebied van o.a. tekenen, schilderen, etsen, boetseren/keramiek en glas(fusie). Onze wekelijkse bijeenkomsten zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde amateur kunstenaars en worden begeleid door een enthousiaste team van beroepskunstenaars. Er zijn nog enkele plekken vrij: vooral de schildergroep om maandagavond, boetseren op woensdagavond en de kinderkunstenaars (6 t/m 12 jaar) hebben nu nog ruimte voor nieuwe leden, maar wacht niet te lang met aanmelden, want vol is vol! Nieuwe leden zijn ook van harte welkom om gebruik te maken van het open atelier op de donderdagavond, om zelf aan de slag te gaan in een kleine maar gezellige groep, waar er onder meer wordt geëxperimenteerd met glasfusie. Voor meer informatie, te zien waar er nog plek is en om in te schrijven, kunt u naar de website www.arsetstudium.nl. U kunt ook komen kijken tijdens de bijeenkomsten in onze atelier op de eerste verdieping van het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar.
Tip: Benieuwd naar wat er allemaal gebeurt bij Ars et Studium? Neem dan een kijkje in het openbare bibliotheek Wassenaar, waar werk van de leden te zien is tot eind september.

 

New season at Ars et Studium

Following a summer of relaxation and inspiration, the new season at Wassenaar amateur artists’ society Ars et Studium is starting on Monday 27 August, in the Van Heeckerenhuis (1st floor), Van Heeckerenstraat, Wassenaar. The society welcomes new members who would like to discover or improve their artistic talents in our weekly sessions led by an enthusiastic team of professional artists. Many groups are already full, but there are still spaces in the Monday evening painting group, the Wednesday evening clay modelling/ceramics group and the Wednesday afternoon junior artists’ group (for children aged 6 to 12). You will find someone who can speak English in all the groups so don’t be put off if you don’t speak much Dutch, this is a great way to make friends and become part of society in Wassenaar. For more information, to see where there are still spaces, and to sign up, visit our website www.arsetstudium.nl. But don’t wait too long, as spaces are limited.
Tip: to get an idea of what we get up to in our weekly sessions, pop in to the Wassenaar public library where work by Ars et Studium is on display until the end of September. 
Nieuw seizoen sep 2018 2
Children’s art at Ars et Studium

 


 

Tentoonstelling Ars et Studium in de Wassenaarse Bieb

Expo bieb 2018

Van 23 juli t/m 23 september 2018 is werk van de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek in Wassenaar.

Dit jaar bestaat de vereniging 45 jaar, en de leden zijn gevraagd één van hun favoriete werkstukken, die ze bij Ars et Studium hebben gemaakt, beschikbaar te stellen. De werken, die te zien zijn in de bibliotheek, zijn zeer verschillend, variërend van portretten in olie en acryl en landschappen in olie en aquarelverf, tot etsen, krijttekening (door een van de jongste leden, 9 jaar), keramiek en glas. De vereniging telt vandaag de dag meer dan honderd leden, dus het werk in de bibliotheek is maar een kleine selectie, zeg maar een bloemlezing, van al het moois dat gemaakt is door de leden in de laatste 45 jaar.

Meer werk van de leden is te zien op de website van de vereniging, www.arsetstudium.nl. Hier vindt u tevens informatie over de vereniging, de verschillende studiebijeenkomsten, en hoe zelf u lid kan worden en u eigen talenten op het gebied van de beeldende kunst kunt ontwikkelen. Tot ziens in de bibliotheek!

Voor meer informatie over de bibliotheek: www.obvw.nl

 


 

Bezoek gemeentemuseum Den Haag

Op vrijdag 15 juni 2018 heeft de vrijdagmiddagschildergroep onder leiding van Hans Gussekloo het seizoen feestelijk afgesloten met een bezoek aan het Gemeentemuseum Den Haag. Daar hebben ze genoten van een rondleiding door de moderne kunst in de vaste collectie van het museum, die eindigde natuurlijk bij de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Het was een leuke en leerzame middag en leverde veel inspiratie op voor het komende seizoen.

 gemeentemuseum 6 18  gemeentemuseum2 6 18

 


 

Cultureel Festival 26 mei 2018

180526 CultureelFestival 1

 


 

Wierd Wagenmakers ontvangt Gemeentelijke Legpenning

Uit de Wassenaarse krant van 16 mei 2018

 

Het was voor hem een totale verrassing maar tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling, ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van Ars et Studium, kreeg Wierd Wagenmakers (74) uit handen van waarnemend burgemeester Frank Koen de Gemeentelijke Legpenning voor zijn verdiensten voor de Wassenaarse gemeenschap op het gebied van kunst en cultuur gedurende meer dan veerig jaar. Wierd is een veelzijdig kunstenaar en al die jaren simuleert hij Wassenaarders om zelf kunst te maken of anders naar kunst te kijken. Dat deed hij vanaf 1977 tot zijn pensionering als leraar op het Rijnlands Lyceum en dat deed hij tegelijkerijd bij Ars et Studium. Hij helpt nog steeds anderen hun talent verder te ontwikkelen.
Zijn lessen worden immer druk bezocht en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Ook was hij twee jaar geleden een grote creaieve inspiratiebron bij het Pop-Up Atelier voor asielzoekers die in Wassenaar verbleven. Wierd heef’t kunst en cultuur in Wassenaar een nieuwe dimensie gegeven waardoor de Gemeentelijke Legpenning hem dan ook meer dan terecht toekomt.

 

Wierd 40 jaar

 

 

Wierd: “Ik was volledig perplex en had het absoluut niet verwacht. Wat ik doe, doe ik omdat het andere mensen helpt. Ik doe wat nodig is. Cultuur is iets dat bij het dorp hoort. Het is mooi te zien hoe anderen zich ontwikkelen. Ik heb op dit moment weer leerlingen die echt heel goed zijn, die hele mooie dingen maken”. Wierd brengt zijn kennis maar wat graag over aan amateurkunstenaars van Ars et Studium en leert ze de kneepjes van het vak en het is mooi te zien en te horen hoe hij er nog steeds van geniet. Zelf bevindt hij zich maar wat graag in de natuur en lange (berg)wandelingen zijn voor hem een  inspiraiebron. Zijn aquarellen zijn levensecht met eigen accenten en nimmer abstract.

 

Over zijn aandachtspunten voor de komende jaren is Wierd duidelijk: “De komende jaren ga ik drie dingen doen. Ik ga goed op mijn lichaam letten en ga door met veel sporten, met name wandelen, schaatsen en fietsen. Ook wil ik de komende jaren wat meer met eigen werk bezig zijn. Ik ben aquarellist en etser en ik werk graag in de natuur maar ik blijf druk met het culturele leven en blijf doorgaan
om leerlingen meer over etsen bij te brengen en ook ga ik door met mijn schilderscursussen. Op dinsdag ets ik en op donderdag zijn de schilderscursussen. Tot slot blijf ik de komende jaren acief in mijn
moestuin. Dat is niet zoals vroeger een soort volkstuin, neen, mijn moestuin is anders dan anders en ik verbouw ook hele speciale dingen. Het erg leuk om te doen”.

 

Tekst: Pieter jan Becker

Foto: René de Wit

 


 

JUBILERENDE KUNSTVERENIGING IN DE PAAUW

 

 
Werk in uitvoering door jeugdleden van Ars et Studium/Work in progress by young members of Ars et Studium

 

De Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium viert haar negende lustrum met een spetterende tentoonstelling in Raadhuis De Paauw. Opgericht op 28 mei 1973 door een bescheiden groep amateur kunstenaars in ons dorp, is de vereniging na 45 jaar sterker en levendiger dan ooit. De meer dan 100 leden, jong en oud, willen graag dat heel Wassenaar e.o. naar hun jubileumtentoonstelling komt kijken om te zien waarom ze nu zo enthousiast zijn over het maken van kunst in al haar facetten. De kunstwerken - aquarellen, schilderijen in olie en acryl, etsen, keramiek, glas en driedimensionale objecten -  zijn speciaal voor deze feestelijke tentoonstelling gemaakt, met als thema ‘Natuurlijk Wassenaar’. De tentoonstelling in De Paauw wordt geopend op dinsdag 8 mei om 16:00 door Wierd Wagenmakers, beeldend kunstenaar en viertig jaar studiebegeleider bij Ars et Studium! Jullie zijn van harte welkom om deze feestelijke opening bij te wonen. De tentoonstelling is verder geopend van 10 mei t/m 1 juni 2018 van donderdag t/m zondag, 12:00-16:00, toegang gratis.

200

 
Driedimensionale object, vrijdagmiddaggroep/Three-dimensional object, Friday afternoon group

ART SOCIETY CELEBRATES 45TH ANNIVERSARY WITH EXHIBITION IN DE PAAUW

The Wassenaar society of amateur artists, Ars et Studium, is celebrating its 45th anniversary with an exciting exhibition in Raadhuis De Paauw , Raadhuislaan 22 in Wassenaar. The society was founded on 28 May 1973 by a small but enthusiastic group of amateur artists, and now, 45 years later, it is stronger and livelier than ever before. The 100+ members, young and old, are keen for everyone in Wassenaar and beyond to see just why they are so enthusiastic about creating art in all its many forms. The works ¬– ranging from watercolours, oil and acrylic paintings and etchings, to ceramics, glass and three-dimensional objects – have been made specially for this festive exhibition, with the them ‘Naturally Wassenaar”. The exhibition will be opened by Wierd Wagenmakers, artist and teacher at Ars et Studium for forty years! The festive opening in De Paauw will take place on Tuesday 8 May at 4 p.m. and you are warmly invited to attend. The exhibition is open from 10 May to 1 June, Thursday to Sunday, from 12 noon to 4 p.m.

 

 
Trip Down Your Memory Lane

 


 

45 jarig jubileum tentoonstelling Ars et Studium mei 2018

ars 45ars 45 2

 


 

Foto-impressie eerste jubileum-workshop "monotype"

(Zaterdag 7 april 2018) 

workshop4  workshop5   workshop6
 workshop11  workshop12  workshop13
 workshop14  workshop15  workshop16
 workshop17  workshop18  

 

Foto-impressie afdrukken ets

(19 december 2017)

IMG 3979 IMG 3982
 IMG 3985a  IMG 3986a

 


 

‘Moeder van de selfie’ start studiegroep in Wassenaar

(Henk van Lierop, 13 december 2017)

 Suzanne selfie

Suzanne Banning spreekt uit ervaring: Wanneer je in het buitenland woont, moet je vindingrijk worden en je f‘lexibel opstellen. Na 16 jaar verblijf in drie verre landen is zij één van de vele expats die in Wassenaar is neergestreken. Inmiddels woont de beeldend kunstenares sinds een jaar in onze gemeente en in die t‰ijd heeft ze hier haar draai goed gevonden. Zo is ze nu bestuurslid van de Kunstgroep Wassenaar, die exposi‰ies heeft in de molen, en begint ze in januari als studiebegeleider bij de amateurkunstenaars van Ars et Studium. Hoog t‰ijd dus voor een nadere kennismaking in de rust‰ieke woning aan de Bremhorstlaan. Daar ontmoet De Wassenaarse Krant de ‘moeder van de selfie’, zoals ze zichzelf gekscherend noemt.


Dat vraagt om een uitleg en die gee‹ft de vlot sprekende Suzanne graag. Na haar lerarenopleiding tekenen aan de kunstacademie in Arnhem, in 1998, brak het tijdperk aan van de digitale fotografie. Suzanne zag het als een uitdaging. Het was het begin van een periode van ‘experimentele fotografie’, die zou leiden tot exposiies in onder andere Houston, Shanghai, Los Angeles en Lima.


In haar huiskamer slaat ze een fotoboek open dat een indruk geef‹t van haar werk. Tegen de achtergrond van geprojecteerd bewegend beeld fotografeert Suzanne zichzelf, uitgedost als een mythologische figuur of als een bekend personage uit de wereldliteratuur, met een bewegende fotocamera. Dat leidt tot kleurrijke zelfportretten die de verbeelding van de toeschouwer prikkelen. “Geen Photoshop”, haast zij zich te zeggen. Ze houdt van natuurlijke kleuren en wil die in stand houden. Haar werk wordt verder niet technisch gemanipuleerd en roept daardoor dezelfde verwachtingsvolle spanning op als een live concert waar geen studiotechnicus aan te pas komt.


Naast fotograferen gaat Suzanne in Wassenaar een studiegroep begeleiden bij het tekenen en schilderen. Daarmee pakt ze de draad op van het werk dat ze deed voordat zij in het jaar 2000 vertrok naar Houston in de Verenigde Staten. De in Twente geboren Suzanne was
toen lerares tekenen aan een middelbare school in Voorburg. Hoe het programma van de nieuwe studiegroep bij Ars et Studium in het
Van Heeckerenhuis eruit gaat zien, weet Suzanne nog niet. Zij wil zich in overleg met de deelnemers œflexibel opstellen.


De studiegroep, die op maandagavonden bij elkaar komt, is de achtste bij het snelgroeiende Ars et Studium. 


Klik hier voor meer informatie en de inschijfmogelijkheden.


Suzanne banning bij haar "selfie"

 


 

Ars et Studium winter expositie 2017

dec 17 pdf reclameland page0dec 17 pdf reclameland page1

 


 

Ars et Studium uitermate blij met glasoven

Uit de Wassenaarse krant van 15 november 2017

“Onverwacht en zeer verrast,” dat waren de vertegenwoordigers van Ars et Studium vorig jaar in de bibliotheek. Ars et Studium is een vereniging die kunst en cultuur hoog in het vaandel heeŒft staan. Schilder-, ets- en boetseerbijeenkomsten worden gehouden, maar waar ook een ‘open atelier’-tijd wordt gereserveerd voor mensen die kunst willen uitoefenen op hun eigen manier. Zoals het maken van glasfusies. De aanschaf van een glasoven stond hoog op de wenslijst van deze vereniging en dankzij het winnen van de Wassenaarse Cultuurpijs vorig jaar, dat een uitermate grote verrassing was voor deze vereniging, is deze wens uitgekomen.

Door Iris Oostlander

Glasoven

De glasoven van Ars et Studium

Foto: René de Wit.

 

Charles van Steenderen de Kok, de penningmeester van deze gezonde vereniging met meer dan 100 leden, was tijdens de prijsuitreiking gekleed “in zijn gewone klofie”. Niemand van de vereniging had verwacht deze  bijzondere cultuurprijs te mogen winnen. “Heel gek eigenlijk maar zelf vinden wij dat wat wij doen, heel gewoon. Wij hebben dankzij deze prijs gezien, ook als bestuur, dat het eigenlijk best bijzonder is.”

Bijna iedere dag  zijn er leden van de vereniging in het Van Heeckerenhuis, in een van de twee lokalen op de eerste verdieping aanwezig om te schilderen, boetseren, etsen of anderszins met kunst bezig te zijn. De studiebegeleiders zijn  allemaal zeer bekwaam in hun vak en bekend bij velen, zoals Hans Gussekloo en Wierd Wagenmakers. Er zijn kindergroepen actief en ook sociaal is de vereniging bloeiend.

“Zelf raakte ik als penningmeester vrijwillig  betrokken bij deze vereniging, maar op de ‘open atelier’ uren kwam ik in aanraking met glaskunst. Ik ben ermee gaan experimenteren en het is nu een verslaving geworden,” vertelt Charles. Steeds meer leden raakten geïnteresseerd in de ‘glasfusies’ alleen kon er slechts gebruikgemaakt worden van de pottenbakkersoven, omdat andere gereedschappen nog ontbraken. “Het werd een wens van de steeds groter groeiende groep leden die met glas werken, om een ‘echte’ glasoven te bezitten. Maar ja, dat kost veel geld.”

Dat geld kwam er, dankzij de Wassenaarse cultuurprijs, die dít jaar de jongere generatie in het zonnetje hee‰ft gezet. Vorig jaar bleek dat Ars et Studium een van de genomineerden was en kregen ze zelfs de hoofdprijs uit handen van oud-burgemeester Jan Hoekema. “Een totale verrassing, maar wel een heel welkome.” En ondertussen staat de  glasoven te blinken in zijn eigen ruimte op de eerste etage. Een computergestuurde oven met zeer veel gebruikersvriendelijke mogelijkheden. “Heel blij zijn wij er mee,” zegt Charles, terwijl hij allerlei kunstvoorwerpen laat  zien die inmiddels zijn vervaardigd.

Deze kunstwerken zijn overigens, samen met de schilderijen, etsen en alle andere geproduceerde voorwerpen, te bewonderen en te koop tijdens de eerstvolgende tentoonstelling  van de vereniging op 13 december aanstaande. Houd voor de uitnodiging deze krant in de gaten! 


 

 

Jeugdlid wint Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs 2017

 Hristo1

Uit: De Wassenaarse Krant van 1 november 2017

Cultuur, dat klinkt voor de meeste jongeren als suf of saai in de oren. Maar wat zij niet weten is dat cultuur veel meer is dan alleen het ‘moeten’ bezoeken van een museum met je ouders. Het is ook luisteren naar, en maken van, muziek, breakdansen en graffiti spuiten, om maar wat te noemen. Zoveel werd duidelijk tijdens de feestelijke uitreiking van de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs 2017. Een prijs die werd ingesteld door de cultuurminnende oud-burgemeester Jan Hoekema als afscheidscadeautje aan Wassenaar en werd dit jaar voor het eerst gewonnen door Hristo Genchev

“Geef de jongeren een podium en laat ze zo hun talenten ontwikkelen!” Dat is het motto van de Cultuurprijs, ingesteld om cultuur toegankelijker te maken voor jongeren. Achter de organisatie zit een bestuur, bestaande uit Astrid Dekker, Marc van Dijk, Bob Toetenel en Lieke Lamb, maar in de bibliotheek waren zaterdagmiddag 28 oktober nog veel meer mensen aanwezig. De familie van de genomineerden, cultuurliefhebbers die net bij de opening in de Galerie in de Molen waren geweest, wethouder Inge Zweerts de Jong maar ook afvaardiging van de school van de winnaar van de Wassenaarse cultuurprijs. Allemaal waren ze getuige van de speech van Jan Hoekema. Zijn afscheidscadeau, de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs, leverde uit de inzendingen drie genomineerden op: Puck Goossen, genomineerd voor haar ‘graffitikunst’. Maimoene Verschuijl, die haar pianospel ten gehore bracht en Hristo Genchev, die voor zijn teken- en schilderkunst genomineerd was. Hristo mag zich het komende jaar de winnaar noemen van deze Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs. Zijn prijs: met zijn hele klas (groep 8 St. Jozefschool) naar het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ze een exclusieve rondleiding krijgen. Hristo Genchev nam de prijs in ontvangst in het bijzijn van zijn trotse familieleden, de directeur van de St. Jozefschool, Jos Dohle en natuurlijk het bestuur van Ars et Studium, alwaar Hristo lessen volgt bij Neeltje Bangert. “Jouw naamgenoot is net wat bekender dan jij bent, maar als jij zo doorgaat kent iedereen jou later ook!” zei Jan Hoekema, die over alle drie de genomineerden een mooi verhaal wist te vertellen. Al met al was het een mooi feestje dat werd gegeven in de hoop de jongeren te stimuleren volgend jaar ook mee te doen en dan, net als Hristo, de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs in de wacht te slepen.

Foto: Hristo met oud-burgemeester Jan Hoekema.

 


 

Resultaten glasfusing met jeugdleden

(27 oktober 2017)

IMG 3217k IMG 3218k IMG 3219k
IMG 3220k IMG 3221k IMG 3222k
IMG 3223k IMG 3224k  

 


 

Kennismaking met boetseren

 boetseren

Voor wie op zoek is naar een creatieve invulling voor de donkere avonden van november, heeft amateur kunstvereniging Ars et Studium de perfecte oplossing: een proeflidmaatschap in onze gezellige en enthousiaste boetseergroep op de woensdagavond. Voor maar € 50,= kunt u tijdens alle vijf de woensdagavonden in november, van 19:30 tot 22:00uur, de techniek van het boetseren ontdekken (of uw kennis weer ophalen). Na deze vijf avonden eindigt uw lidmaatschap automatisch, tenzij u ervoor kiest om verder te gaan.

 

Studiebegeleider Laura Karstens legt de verschillende technieken uit, waarna de leden vrij zijn om hun eigen creativiteit te ontdekken. Het is zeker leerzaam, maar vooral heel erg leuk!

 

De studielokalen van Ars et Studium zijn te vinden in het Van Heeckerenhuis (eerste verdieping), van Heeckerenstraat, Wassenaar. Inschrijven kan via het aanmeldformulier op deze website. Wacht niet te lang, want de eerste avond is al op woensdag 1 november.

HELAAS ZIJN ALLE PLAATSEN AL BEZET!!

 
Twee trotse leden laten hun eerste werk zien, samen met begeleidster Laura Karstens

 


 

Foto-impressie glasfusing met jeugdleden

(13 oktober 2017)

IMG 4602 IMG 4604 IMG 4607
IMG 4609 IMG 4619 IMG 4620
IMG 4622 IMG 4623 IMG 4626
IMG 4627 IMG 4635 IMG 4637
 IMG 4638  IMG 4641  IMG 4642
 IMG 4647  IMG 4648  IMG 4649

 


 

Foto-impressie workshop "modern schilderen" voor Wassenaarse vrijwilligers

(7 oktober 2017)

   Workshop VCW
Modern schilderen met Hans Gussekloo 02 klein Modern schilderen met Hans Gussekloo 03 klein
Modern schilderen met Hans Gussekloo 04 klein

 
Bovenste foto is gemaakt door Hans Gussekloo, onderste foto's zijn gemaakt door Johan Hallo.

 


 

Kunst in de Bieb

(september 2017)

 kunstindebieb klein

Elze Bosker en Rien Meijerink van Ars et Studium hadden het maar druk afgelopen maandagochtend in de openbare bibliotheek in Wassenaar. Zij waren daar om de nieuwe tentoonstelling in de bibliotheek in te richten met werk van de leden van de Wassenaarse amateur kunstvereniging. Inmiddels hangen er aan twee muren schilderijen in olie en acryl, aquarellen en etsen, met onder andere: dorpsgezichten wan Wassenaar, portretten, pop-art, abstract werken en stillevens. In de twee mooi verlichte vitrinekasten is bovendien werk in keramiek en glas van de leden te zien.

De bibliotheek is in 2016 begonnen met kunstexposities, onder de titel Galerie Bieb, die een podium bieden voor lokale kunstenaars, nieuwkomers en beginnende en ervaren beoefenaars van de beeldende kunsten. En met zo’n 150,000 bezoekers per jaar, is dit een podium met een breed bereik. Waar ook Ars et Studium nu dankbaar gebruik van maakt. Kom zelf een kijkje nemen: de schilderijen en andere werken zijn te zien t/m 31 oktober tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Voor meer informatie over de bibliotheek als cultureel ontmoetingsplek, zie de website www.obvw.nl.


Werk van de leden van Ars et Studium, nog te zien in de bieb tot 31 oktober

 


 

Jong Ars et Studium gaat naar de opera

(27 augustus 2017)

 

Op zondag 27 augustus was werk te zien van jeugdleden van Ars et Studium bij de mini-opera Le Doctor Miracle van George Bizet, in de tuin van het Baljuwhuis in Wassenaar.

Onder de bezielende leiding van begeleidster Neeltje Bangert hebben de (oud)jeugdleden zich laten inspireren door deze mini-opera over de jonge liefde bij het maken van hun werk. Drie workshops in de ateliers van Ars et Studium, aangevuld met zelfstandig werken tijdens de zomervakantie, leidde tot zeer uiteenlopende en verrassende werken, die mooi tot hun recht kwamen in de unieke (en zonovergoten) locatie van de Baljuwhuistuin in het hart van Wassenaar.

Ars et Studium is trots op de prestaties van haar jongste leden en begeleidster Neeltje! Het nieuwe seizoen van de vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium begint deze week, er zijn nog een paar plekken vrij in onze kindergroepen (6 t/m 12 jaar), en bij genoeg belangstelling kunnen bijeenkomsten voor de wat oudere jeugd worden georganiseerd. Een uitstekende kans om een kunstportfolio op te bouwen (bijvoorbeeld als voorbereiding op de Jongeren Cultuurprijs).

 miniopera klein

 

 
De jonge deelnemers van Ars et Studium met hun werk, v.l.n.r.
Beau Goderie, Marissa Leibbrand, Lotus Dunnewolt,
begeleidster Neeltje Bangert met het werk van Eline Nederlof (afwezig)
en Hristo Genchev.

 


 

Foto-impressie workshop "schilderen naar model" (2)

(Zaterdag 4 februari 2017)

 

Klik op de foto voor een grotere weergave

W21 W22     
W23  W24  

 


 

Start nieuwe boetseergroep op de woensdagavond vanaf 1 maart 2017

(Henk van Lierop, 2 februari 2017)

 Laura Karsters

Ars et Studium, de vereniging van amateur kunstenaars, breidt het aanbod uit met een tweede studiegroep keramiek. Daarvoor is een nieuwe begeleidster aangetrokken, Laura Karsters. Zij werkt in Wassenaar al met vluchtelingen. Een min of meer toevallige ontmoeting met beeldend kunstenaar Wierd Wagenmakers uit deze plaats leidde tot contact met Ars et Studium.

We treffen Laura in haar nieuwe werkomgeving in het Van Heeckerenhuis, waar zij vertelt dat het scheppend bezig begon in haar kinderjaren en haar nooit meer heeft losgelaten.


Die kinderjaren bracht ze door in Suriname en de binding met Zuid-Amerika is er altijd gebleven. Ze reisde er meermalen rond en maakte kennis met de keramiek van de indianen. Dat leidde ertoe dat ze later in Gouda de opleiding keramische technieken ging volgen. Daarna volgde een opleiding creatieve coaching.


Als beeldend kunstenares ontwikkelde zij een eigen stijl, die ze “abstract figuratief” noemt. De sieraden die ze draagt verraden een voorliefde voor organische materialen.


Laura Karstens, die in Leiden woont, geeft workshops aan schooljeugd en aan volwassenen. Ze breidt nu haar werkterrein uit naar Ars et Studium, waar ze vanaf 1 maart elke woensdagavond te vinden zal zijn. “Wat ik de mensen daar mee wil geven is: ontdek je eigen creativiteit”, zegt Laura. Daarnaast gaat het om de techniek van het boetseren, inclusief het maken van glazuur.


Klik hier voor meer informatie en de inschijfmogelijkheden.


Laura Karsters

 


 

Foto-impressie workshop "schilderen naar model" (1)

(Zaterdag 17 december 2016)

 

Klik op de foto voor een grotere weergave

W1 W2   W5  
w3  W4  
 W11  W12 W13   W14
 W15  W16  W17

 W18

 

 

 


 

Winnaar van Wassenaarse Cultuurprijs 2016 houdt eindejaarstentoonstelling

12 2016 2

De opening van de eindejaarstentoonstelling van amateur kunstenaarsvereniging Ars et Studium vindt plaats op woensdag 7 december om 20:00 uur in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar. In oktober heeft Ars et Studium de Wassenaarse Cultuurprijs 2016 gewonnen en dit wordt feestelijk gevierd tijdens de opening. U bent van harte welkom om te delen in de feestvreugde en kennis te maken met deze creatieve en enthousiaste vereniging.

Het openingswoord wordt verzorgd door Hester Plomp, docent en beeldend kunstenaar. Daarna is iedereen vrij om het veelzijdig werk van de leden – waaronder schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen, glas, en keramiek – te bewonderen, onder het genot van een hapje en een drankje.

De tentoonstelling is verder open van donderdag 8 t/m zondag 11 december van 12:00 tot 17:00 uur. Toegang is gratis en er is werk te koop (cadeau tip!).

De studiebijeenkomsten van Ars et Studium gaan weer van start in de week van maandag 2 Januari 2017. Er zijn nog enkele plekken vrij en nieuwe leden, zowel beginners als ervaren kunstenaars, zijn van harte welkom. Ook in de kindergroepen op woensdag- en vrijdagmiddag is er plaats vanaf januari.

Ars et Studium blijft groeien, daarom gaan wij het studieaanbod uitbreiden in 2017. Meer informatie over de nieuwe groepen is binnenkort te vinden op de website van Ars et Studium: www.arsetstudium.nl.

“Vogel” – keramiek/raku, Coxje Gautier

 

End-of-year exhibition of prize-winning art society Ars et Studium

 

The opening of the end-of-year exhibition by art society Ars et Studium will take place in the Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar on Wednesday 7 December at 8 p.m. In October Ars et Studium was awarded the Wassenaar Culture Prize for 2016, and we will be celebrating this event during the opening. You are warmly welcome to come and join our celebrations and find out more about this creative and friendly art society.

The exhibition will be opened by Hester Plomp, teacher and artist. Entrance is free and you are welcome to look around at the drawings, paintings, etchings, glass, and ceramic objects made by our members, while enjoying a drink and light refreshments.

The exhibition is open from Thursday 8 to Sunday 11 December from 12 noon to 5 p.m. For anyone looking for an original Christmas present, some of the work on display is for sale.

The new season starts on Monday 2 January 2016. Some groups have a few places left for new members, whether complete novices or experienced amateur artists. The children’s groups on Wednesday and Friday afternoons both have places in January 2017.

As Ars et Studium is continuing to grow, in 2017 we will be starting some new study groups. More information about these will soon be available on the Ars et Studium website: www.arsetstudium.nl. 

 
12 2016 1
“Welkom” – acryl op papier, Maggie Westera

 

 


 

Ars et Studium winter expositie 2016

preview dec 2016 page0

preview dec 2016 page1

 


 

Ars et studium wint derde Wassenaarse Cultuurprijs

Uit de Wassenaarse krant van 2 november 2016

“En de winnaar is..”: Juryvoorzitter Jan van Bilsen bouwde de spanning nog even verder op tijdens de prijsuitreiking op zaterdagavond 29 oktober in de Wassenaarse bibliotheek, om te vervolgen met: “Ars et studium!”.
Samen met vertegenwoordigers van de andere twee genomineerden, de stichting poëzieroute en de kunstgroep Wassenaar, stond bestuurslid Charles van Steenderen de Kok afgelopen zaterdag gespannen af te wachten wie van dit drietal het zou worden. Het werd Ars et studium.

Door Geert de Rijk

Wassenaarse Cultuurprijs 2016 Ars et studium wint derde Wassenaarse Cultuurprijs. De penningmeester krijgt de symbolische cheque uit handen van burgemeester Jan Hoekema.
Foto: René de Wit.

Juryvoorzitter Van Bilsen had kort daarvoor een aantal criteria en kenmerken aangegeven, waarop de jury had geselecteerd. En te kiezen viel er dit jaar voor de jury wel uit heel veel: maar liefst 20 organisaties/ verenigingen op het gebied van kunst en cultuur dongen met hun inzending mee naar de Wassenaarse cultuurprijs 2016.

Kwaliteit en langdurige (ver-)binding met de Wassenaarse samenleving, duurzaamheid en talentontwikkeling, toegankelijk voor elke bevolkingslaag in het dorp en het langjarige bestaan (sinds 1973) waren elementen die de doorslag hadden gegeven om uiteindelijk te kiezen voor Ars et studium door de deskundige jury. Naast juryvoorzitter Jan van Bilsen (Koninklijk Conservatorium) bestond deze uit Else van Dijk (oud-wethouder cultuur in Wassenaar), Yvette van Caldenborgh (kunsthistorica en museum Voorlinden) en Karin Rahusen (oud-docente Rijnlands Lyceum Wassenaar).


De cultuurprijs werd ooit ingesteld als een initiatief van drie oudraadsleden, Astrid Dekker, Willem van Moort en Inge Zweerts de Jong, die bij hun afscheid van de Wassenaarse gemeenteraad in 2010 “een
aanmoedigingsprijs wilden opzetten voor mensen of organisaties die zich bezighouden met kunst en cultuur in Wassenaar”.

De eerste twee winnaars van de Cultuurprijs waren het ICMFfestival (2012) en de Jazz Sociëteit Wassenaar (2014). Het winnen van de cultuurprijs is goed voor een cheque van € 2500, - en daarmee kan elke kunst- of cultuurorganisatie wat goeds en moois doen. Het geld voor die prijs komt niet van enige overheid maar wordt opgebracht door sponsoren. Dit jaar verzorgden 17 organisaties, fondsen of bedrijven voor een (financiële of andere) bijdrage aan deze Cultuurprijs.

De overhandiging van de cultuurprijs vond plaats door burgemeester Jan Hoekema, hij bedankte eerst de jury en de drie bestuursleden Astrid Dekker (voorzitter), Marc van Dijk en Bob Toetenel voor hun inspanningen en inzet: “Het valt niet mee om in deze tijd voldoende sponsoren te trekken voor kunst en cultuur, maar het is jullie bestuur gelukt en daarvoor onze dank en erkentelijkheid”.

De aangenaam verraste penningmeester van Ars et studium liet weten “deze prijs goed te kunnen gaan besteden, voor onze leden en heel Wassenaar”.


 

Nieuwe workshop voor kinderen vanaf 12 jaar

(Henk van Lierop, 16 januari 2016)

Neeltje 1  Neeltje Bangert bij Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis. Zij werkt daarnaast in Katwijk als docent CKV ( culturele en kunstzinnige vorming) en is daar ook cultuurcoördinator.

Er zijn mensen die zo opgaan in hun werk dat zij er niet genoeg van kunnen krijgen. Een van hen is Neeltje Bangert. Zij is full time docent kunstzinnige vorming aan Limes, de praktijkopleiding voor middelbare scholieren in Katwijk. Daarnaast vindt zij de tijd om in haar woonplaats Wassenaar bij Ars et Studium, de vereniging van amateur kunstenaars, kinderen in de leeftijd tot twaalf jaar te begeleiden bij hun creatieve uitingen. En alsof dat nog niet genoeg is, begint zij bij ,,Ars’’ ook nog aan een workshop voor kinderen vanaf twaalf jaar.

Dat laatste is de aanleiding voor een vraaggesprek in haar smaakvol ingerichte woning. Daar verraden twee harpen dat niet alleen beeldende kunst een passie is van Neeltje, maar ook muziek. Zij komt tijd tekort om nog vaak te spelen. Kunstzinnige vorming, of zoals zij zelf zegt het ,,inspireren van mensen”, is voor Neeltje misschien wel meer een roeping dan een vak.

Een late roeping, dat wel. Na een lerarenopleiding Tehatex (tekenen, handvaardigheid en textiele vormen) volgde een loopbaan in kledingwinkels en een periode van handel in oosterse kunstvoorwerpen. Elf jaar geleden begon zij bij zowel Limes als bij Ars et Studium. Zeggen dat zij nu haar draai gevonden heeft, zou een understatement zijn. Haar verdere ambities liggen bij kunstzinnige vorming in het onderwijs.

Bij tekenen, boetseren en schilderen dus. Het grote voorbeeld voor Neeltje is haar grootvader. Hij ging met een bootje de Biesbosch in om zich daar te laten inspireren door de natuur, en hij trok zich terug op zijn zolder om te schilderen. Voor hem was dat de manier om brood op de plank te brengen voor vijf kinderen.

Neeltje schildert zelf ook, maar het resultaat krijgen de kinderen niet te zien: ,,Ik wil niet dat zij mij na gaan doen. Het gaat erom dat kinderen zelf hun innerlijk verkennen. Hun creatieve werk is tevens een vorm van communiceren.”

Volgens Neeltje is dat belangrijk om kinderen te vormen op weg naar hun volwassenheid. Zij durft de stelling aan dat tekenen, boetseren en schilderen binnen het onderwijs zeker zo zwaar moeten wegen als lezen, schrijven en rekenen.

In Wassenaar sloeg haar studiegroep voor jonge kinderen bij ,,Ars’’ zo goed aan, dat sommigen van hen er zelf op aandrongen om er in hun middelbare schooltijd mee door te gaan.

Meer informatie over de nieuwe workshop

"Onderzoek je kunstenaarschap!".

Bij Ars et Studium start een pilot op verzoek van oud jeugdleden. Zoals jullie weten kunnen kinderen in de leeftijd van ongeveer 6 tot 12 jaar bij Ars studiegroepen volgen op woensdag en vrijdagmiddag. Voor de jeugd vanaf 12 jaar was er tot nu geen aanbod.

Vanaf 6 februari is er de mogelijkheid mee te doen aan een pilotproject van 6 bijeenkomsten waarin we samen gaan onderzoeken wat je mogelijkheden zijn en waar je passie ligt in het vakgebied van de schone kunsten.

De bijeenkomsten hebben een open karakter, dit in tegenstelling tot de studiegroepen voor kinderen. Iedere deelnemer werkt aan zijn eigen kunstzinnige project en wordt individueel gecoacht. Het proces zal belangrijker zijn dan het komen tot een eindproduct. Het streven is om na 6 bijeenkomsten een eindpresentatie te organiseren waarin getoond wordt hoe elke deelnemer het proces heeft door lopen en waar je tot dan bent gekomen. Een open einde dus. De locatie voor de eindpresentatie wordt nader bepaald.

De eerste bijeenkomst zal bestaan uit brainstormsessies en het formuleren van je individuele behoefte, welke disciplines (denk hierbij zeer breed) ga je verkennen en wat stel je jezelf ten doel? De andere bijeenkomsten borduren hier op voort. Het kan zijn dat je tijdens het proces je doelen moet bijstellen. Van verschillende stadia maken we een foto verslag, logboek of iets dergelijks, afhankelijk van wat je gaat doen.

Wanneer je ambities hebt richting een vervolg opleiding dan biedt dit project je de kans je portfolio uit te breiden. Wanneer je behoefte hebt aan advies hierover dan kan je hierin ook begeleiding vragen.

Leeftijd: 12 jaar en ouder
Data: zaterdag 6, 13 en 20 februari en 5, 12 en 19 maart 2016. Let op: Op zaterdag 27 februari is er geen bijeenkomst i.v.m. de schoolvakantie.
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Locatie: op de eerste verdieping in het Van Heeckerenhuis
Deelnemers: 4 (minimaal) - 10 (maximaal)
Kosten: € 49,= exclusief gebruikte materialen
Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanmelden: niet meer mogelijk


  

winterexpo
 Oefening in pointillisme, Rien Meijerink

Wintertentoonstelling 2014 Ars et Studium

De wintertentoonstelling van de amateur kunstenaarsvereniging Ars et Studium wordt gehouden van woensdag 16 december (opening) t/m zondag 20 december, in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar.

Het openingswoord wordt verzorgd door Nicole van Utenhove, kunsthistorica, op woensdagavond om 20:00uur. Daarna is iedereen vrij om het veelzijdige werk van de leden – waaronder schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen, glas, keramiek en papier-maché – te bewonderen, onder het genot van een drankje en een hapje.

De tentoonstelling is verder open van donderdag 17 tot zondag 20 december van 12:00 tot 17:00 uur. Toegang is gratis en er is werk te koop (cadeau tip!).

De studiebijeenkomsten van Ars et Studium gaan weer van start in de week van maandag 4 Januari 2016. De meeste groepen hebben nog ruimte, en nieuwe leden, zowel beginners als ervaren kunstenaars, zijn van harte welkom.

 

en Winter Exhibition Ars et Studium

The opening of the winter exhibition by art society Ars et Studium will take place in the Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar on Wednesday 16 December at 8 p.m.

The exhibition will be opened by Nicole van Utenhove,. art historian. Entrance is free and you are welcome to look around at the drawings, paintings, etchings, glass, ceramic and paper-maché objects made by our members, while enjoying a drink and light refreshments.

The exhibition is open from Thursday 15 to Sunday 18 December from 12 noon to 5 p.m. For anyone looking for an original Christmas present, some of the work on display is for sale.

The new season starts on Monday 4 January 2016. Many groups still have a few places left for new members, whether complete novices or experienced amateur artists.


 

Wierd blijft kunstenaar én leraar

(Henk van Lierop, 28 september 2015)

 

e1f1c305f8a371c6d77e5d0a4751349c L Wierd Wagenmakers in zijn atelierwoning voor een ,,echte Wierd’’. De dorpskerk is vereeuwigd met Syberisch krijt, Contékrijt en houtskool. Daarnaast een aquarel die een (voormalig) detail laat zien van raadhuis De Pauw.

Wierd Wagenmakers is kunstenaar en leraar tegelijk. Dat was hij al, toen de geboren Fries in 1977 naar Wassenaar kwam om tekenles te geven aan het Rijnlands Lyceum. Nu schildert en tekent hij nog steeds taferelen in en rondom het villadorp. Bovendien brengt Wierd de amateur kunstenaars van Ars et Studium de kneepjes van het vak bij.

Als Wierd, 71 jaar jong, het bezoek ontvangt in wat je gerust een kunstenaarswoning mag noemen, rekent hij nadrukkelijk af met het misverstand als zouden alle Friezen stug zijn. Het gesprek wordt zelfs bijna intiem als hij trots zijn wellicht kostbaarste bezit te voorschijn haalt: een paar klapschaatsen die een wedstrijdrijder niet zouden misstaan.

De lange kalende Fries houdt zichzelf goed in conditie en dat is ook van belang voor zijn werk. Hij wordt gefascineerd door ,,de wilde woeste eenzaamheid van de natuur’’ en maakt van tijd tot tijd bergwandelingen in de Alpen. De aquarellen aan de muren in zijn zonovergoten huis aan De Haven zijn daarvan de stille getuigen.

Zijn werk is niet abstract. Wierd tekent en schildert ,,levensecht, maar brengt daarbij wel zijn eigen accenten aan.’’ Hij voelt zich niet in zijn artisticiteit beknot door in opdracht te werken en dat doet Wierd dan ook veel. En dan gaat het niet alleen om mensen die graag een tekening, ets of schilderij van hun woning willen. Wierd zat ooit op volle zee vastgebonden aan een boot om als kunstenaar ooggetuige te zijn van een catamaran-race. En hij vertelt niet minder enthousiast over zijn aanwezigheid in een operatiekamer, waar hij dezelfde blauwe kunststof kleding droeg als de chirurg om van nabij ,,de intimiteit van de operatie’’ in zich op te nemen. Wierd wilde het allemaal ter plaatse meemaken: ,,Anders zou ik niet in staat zijn om de essentie van de opdrachten weer te geven.’’

De kunstenaar/leraar praat graag en veel over zijn werk, maar zeg als bezoeker niet dat jij dit zelf nooit zou kunnen. Dan wordt hij, heel even, streng als een docent die een onwillige leerling toespreekt: ,,Iedereen kan het. Kleine kinderen tekenen graag en veel. Mensen moeten zich afvragen op welke leeftijd ze in de fout zijn gegaan.” Als beeldend kunstenaar leert Wierd de cursisten van Ars et Studium niet alleen de techniek van het schilderen, tekenen of etsen. ,,Ik leer ze ook hoe ze naar de dingen moeten kijken.’’ Anders gezegd: Hij doet gewoon wat hij altijd leuk heeft gevonden: ,,Mensen hun talent laten ontplooien’’


 

Nieuws Hans Gussekloo

Hans Gussekloo toont een van zijn portretten
in het wooncomplex

Nieuwe workshop "Vrij schilderen en tekenen"
door Hans Gussekloo

(Henk van Lierop, 12 maart 2015)

Je zou het met enige overdrijving een kunstenaarskolonie kunnen noemen, het appartementencomplex achter het gezondheidscentrum aan de Hofcampweg. Op de begane grond, aan het Havenkanaal, heeft niet alleen beeldend kunstenaar Wierd Wagenmakers zijn atelier, maar ook diens buurman Hans Gussekloo. Hans gunt ons graag een kijkje in dit nieuwe stukje Wassenaar, want hij wil zijn vakmanschap gaan delen met de amateur kunstenaars van Ars et Studium.

Hans en Wierd zijn misschien wel de bekendste, maar niet de enige creatievelingen in het wooncomplex. Er is een informele kunstenaarsgroep, Haevenaar, van bewoners, die wisselende exposities hebben binnen het gebouw. Het wooncomplex is niet toegankelijk voor Jan Publiek, dus laten we ons graag door Hans Gussekloo bij de hand nemen.

Ondertussen vertelt die enthousiast over zijn ,,uit de hand gelopen hobby.’’ De 62-jarige Gussekloo werkt drie dagen per week voor het Rijk als automatiseringsdeskundige. De rest van de tijd brengt hij grotendeels door in zijn atelier, dat op deze prille voorjaarsdag baadt in het zonlicht. ,,Abstract figuratief,’’ noemt hij zijn werk, waarvan de portretten het meest in het oog springen. Hij laat een stukje papier zien met de grootte van een lucifersdoosje. Met balpen is daarop iets gekrabbeld, dat zou uitgroeien tot een schilderij dat Hans elders in het gebouw laat zien.

In zijn jeugd tekende Hans Gussekloo al voor clubbladen en maakte hij reclametekeningen. Zelf ziet hij het jaar 2001 als het begin van zijn kunstenaarschap, want toen werd hij lid van Ars et Studium. Het ,,uit de hand lopen’’ van zijn hobby begon later, toen hij vijf jaar lang les nam aan een kunstacademie in Haarlem. Dat kon hij bekostigen met de verkoop van zijn werk.

Dat laatste is niet zijn favoriete bezigheid. ,,Werken in opdracht vind ik lastig. Het beperkt je toch in je creativiteit.’’ Hans Gussekloo werkt zonder plan. Hij laat gewoon iets uit zijn handen komen, en ziet dan wel wat er ontstaat. Het is dan ook niet toevallig dat hij het liefst schildert met acrylverf. Dat geeft niet alleen de heldere kleuren, waar Hans van houdt, maar het droogt ook snel en dan kan er meteen een nieuwe laag over. Prettig materiaal dus voor een impulsieve kunstenaar als Hans Gussekloo.

Meer informatie over de workshop:

Data: vrijdag 10, 17 en 24 april en 1 en 8 mei 2015
Tijd: 13.00 - 15.30 uur
Locatie: op de eerste verdieping in het Van Heeckerenhuis
Deelnemers: 3 (minimaal) - 10 (maximaal)
Expositie: gratis deelname aan de halfjaarlijkse expositie van 27 t/m 31 mei in het Van Heeckerenhuis
Kosten: € 59,= exclusief gebruikte materialen, contant betalen op de eerste bijeenkomst
Informatie en aanmeldenDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-24816912

 


 

Nieuws opening dec 2014Emilie Cummings opent de expositie in het
Van Heeckerenhuis 

Wassenaar = Dorp van kunstenaars

Uit: www.wassenaarders.nl van 15 december 2014.

,,Mooi'' en ,,Cool'' zijn termen die herhaaldelijk voorkomen in het gastenboek van de expositie van Ars et Studium. Één toeschouwer vatte de tentoonstelling in telegramstijl samen: Wassenaar = kunstdorp. Niet alleen bezoekers, maar ook de vereniging van amateur kunstenaar kan tevreden terugzien op de vier dagen dat de werken van de leden werden tentoongesteld. Iedere dag wisten tientallen mensen de weg te vinden naar het Van Heeckerenhuis, nadat de opening op woensdagavond al meer dan honderd bezoekers trok.

Toen sprak de Wassenaarse Emilie Cummings in haar openingsspeech van ,,kunstenaar tot kunstenaar''. Een mooier compliment konden de leden van de vereniging eigenlijk niet krijgen. Emilie Cummings is een professionele beeldend kunstenares die in andere landen bekroond is voor haar beelden. De leden van Ars et Studium hebben ,,honderdduizend bezigheden naast het kunstenaarschap,'' aldus Emilie Cummings.

Zij prees de amateur kunstenaars omdat ze zich kwetsbaar durven opstellen als ze ,,producten van zichzelf aan de wereld laten zien.'' De kunstenares was onder de indruk van van de kwaliteit van de tentoonstelling.

Emilie had niet alleen wijze raad voor haar collega-kunstenaars. Bij een expositie zijn ook de kijkers belangrijk en dus richtte zij zich ook tot hen: ,,Een van de valkuilen bij het kijken naar kunst is het idee dat we meteen een mening moeten hebben over een kunstwerk. Museumbezoekers blijven gemiddeld negen seconden voor een kunstwerk staan. Dat heeft te maken met angst en onzekerheid. De drang tot oordelen bederft eigenlijk het kijkplezier. Probeer een schilderij of object te benaderen met nieuwe vragen en met een open vizier. Bijvoorbeeld: Waarom die kleur, waarom die compositie.....''

Indachtig deze woorden mocht het een prestatie heten, dat bezoekers vaak meer dan tien seconden over hadden om een van de tientallen werken te aanschouwen.

 


 

Welkom in ons atelier

Uit: De Wassenaarse krant van 3 december 2014.

Ars et Studium, de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars, heeft ruimte voor nieuwe leden. En er is een goede gelegenheid om kennis te maken. De tentoonstelling van werk van de leden staat voor de deur. Tijd dus voor een bezoek aan het atelier.

Daar doet de zon, op deze vrijdag in november, wanhopige pogingen om alle uithoeken van de ruimte te belichten. "Echt beeldhouwen is hier lastig, want dat geeft teveel stof", zegt voorzitter Maggie Westera als zij de blik van de bezoeker volgt. Staande achter haar nieuwste schepping vinden haar handen geen rust, als zij vertelt waar de vereniging dan wél mee bezig is in het Van Heeckerenhuis.

"Schilderen, boetseren, tekenen, etsen, papier-maché... zeg maar allerlei vormen van beeldende kunst. De vereniging telt ruim tachtig leden. Ze zijn van alle leeftijden, van schooljeugd tot hoogbejaarden. De leden zijn verdeeld over studiegroepen en ze worden begeleid door ervaren en geschoolde kunstenaars", zegt Maggie Westera.

Maggie, die opgroeide in Engeland, is inmiddels zestien jaar lid van Ars et Studium. Haar huwelijk met een Nederlandse man bracht haar naar Wassenaar. Boetseren deed zij al in haar jeugd en de kunstnijverheid heeft haar nooit losgelaten.

Penningmeester Charles van Steenderen de Kok kan daarentegen een laatbloeier worden genoemd. Een half jaar geleden kwam hij via de Vrijwilligerscentrale binnen bij de kunstenaarsvereniging met de tekst: "Ik heb iets met cijfers, maar helemaal niets met kunst." Nu is Charles niet weg te slaan uit het Van Heeckerenhuis, als hij daar op donderdagavond bezig is met tiffany, een techniek met gekleurd glas. "Dit werkt heel aanstekelijk", zegt Charles, terwijl elders in het atelier een viertal dames zit te boetseren.

Bezoekers van de expositie zijn dus gewaarschuwd.

Op woensdag 10 december verricht de Wassenaarse kunstenares Emilie Cummings 's avonds om acht uur de officiële opening in het atelier van Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis aan de Van Heeckerenstraat in Wassenaar. Daarna duurt de expositie van donderdag 11 december tot en met zondag 14 december, van twaalf tot vijf uur 's middags.

 

Nieuws ons atelier

Voorzitter Maggie Westera en penningmeester Charles van Steenderen de Kok in het atelier
van hun vereniging.


Nieuws etsles

Proefcursus Etsen bij Ars et Studium

Uit: De Wassenaarse krant van 22 oktober 2014.

De opmerking ‘Ik kan niet tekenen’ is een echte uitdaging voor docent Wierd Wagenmakers. “Dan kan ik cursisten nog wat leren,” zegt hij. “Eigenlijk zeggen ze, ‘Ik heb nooit goed leren kijken’.” Hij is als kunstenaar gespecialiseerd in etsen en daarin biedt hij in november een proefcursus aan bij Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis.

"Het voordeel van etsen is, dat je daarvoor helemaal niet hoeft te kunnen tekenen." Etsen blijkt vooral interessant voor de meer technisch geïnteresseerde  cursisten, want er is heel veel mogelijk, van verschillende vernissen, die je kunt gebruiken, tot het materiaal waarmee je de etsplaat bewerkt. Tijdens het etsen ontdek je steeds weer nieuwe mogelijkheden om bepaalde effecten te creëren. "Je krijgt er wel vieze handen van, maar daarvoor heb ik garagezeep." In het kort bewerk je bij een eenvoudige ets een zinkplaat totdat deze glad is en mooie ronde hoekjes heeft. Je brengt daarop een laagje vernis aan, waarin je met een etsnaald een voorstelling krast. Vervolgens gaat de plaat in een zuurbad, waarbij de groefjes worden uitgebeten. Dan breng je verf aan tot in de groefjes en verwijdert de overtollige verf van de plaat. Tenslotte leg je vochtig papier op de zinkplaat en drukt de voorstelling af met behulp van de hogedruk etspers. Het fascinerende aan etsen is dat het altijd een verrassing blijft hoe de ets er afgedrukt op papier uit komt te zien én het feit dat de voorstelling altijd in spiegelbeeld uit de pers komt rollen. "Zo komt het voor dat cursisten, eigenlijk zonder dat ze het in gaten hebben, van een simpel motief iets heel moois maken."

De  proefcursus van Wierd Wagenmakers vindt plaats van 4 tot 25 november tijdens reguliere cursus van 13:30 tot 16:00 uur en kost 49,- euro. Van elke ets kunnen de cursisten enkele afdrukken meenemen naar huis. Mocht er geen plaats meer zijn in de cursus op de dinsdagmiddag en het interesse erg groot, dan overweegt Wierd om ook op de dinsdagochtend les te gaan geven.

 facebook

 

Copyright © 2014 t/m 2019 Ars et Studium
Webdesign: charles @ vansteenderendekok.nl