Nieuws uit 2015


winterexpo
 Oefening in pointillisme, Rien Meijerink

Wintertentoonstelling 2015 Ars et Studium

De wintertentoonstelling van de amateur kunstenaarsvereniging Ars et Studium wordt gehouden van woensdag 16 december (opening) t/m zondag 20 december, in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar.

Het openingswoord wordt verzorgd door Nicole van Utenhove, kunsthistorica, op woensdagavond om 20:00uur. Daarna is iedereen vrij om het veelzijdige werk van de leden – waaronder schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen, glas, keramiek en papier-maché – te bewonderen, onder het genot van een drankje en een hapje.

De tentoonstelling is verder open van donderdag 17 tot zondag 20 december van 12:00 tot 17:00 uur. Toegang is gratis en er is werk te koop (cadeau tip!).

De studiebijeenkomsten van Ars et Studium gaan weer van start in de week van maandag 4 Januari 2016. De meeste groepen hebben nog ruimte, en nieuwe leden, zowel beginners als ervaren kunstenaars, zijn van harte welkom.

 

en Winter Exhibition Ars et Studium

The opening of the winter exhibition by art society Ars et Studium will take place in the Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar on Wednesday 16 December at 8 p.m.

The exhibition will be opened by Nicole van Utenhove,. art historian. Entrance is free and you are welcome to look around at the drawings, paintings, etchings, glass, ceramic and paper-maché objects made by our members, while enjoying a drink and light refreshments.

The exhibition is open from Thursday 15 to Sunday 18 December from 12 noon to 5 p.m. For anyone looking for an original Christmas present, some of the work on display is for sale.

The new season starts on Monday 4 January 2016. Many groups still have a few places left for new members, whether complete novices or experienced amateur artists.


 

Wierd blijft kunstenaar én leraar

(Henk van Lierop, 28 september 2015)

 

e1f1c305f8a371c6d77e5d0a4751349c L Wierd Wagenmakers in zijn atelierwoning voor een ,,echte Wierd’’. De dorpskerk is vereeuwigd met Syberisch krijt, Contékrijt en houtskool. Daarnaast een aquarel die een (voormalig) detail laat zien van raadhuis De Pauw.

Wierd Wagenmakers is kunstenaar en leraar tegelijk. Dat was hij al, toen de geboren Fries in 1977 naar Wassenaar kwam om tekenles te geven aan het Rijnlands Lyceum. Nu schildert en tekent hij nog steeds taferelen in en rondom het villadorp. Bovendien brengt Wierd de amateur kunstenaars van Ars et Studium de kneepjes van het vak bij.

Als Wierd, 71 jaar jong, het bezoek ontvangt in wat je gerust een kunstenaarswoning mag noemen, rekent hij nadrukkelijk af met het misverstand als zouden alle Friezen stug zijn. Het gesprek wordt zelfs bijna intiem als hij trots zijn wellicht kostbaarste bezit te voorschijn haalt: een paar klapschaatsen die een wedstrijdrijder niet zouden misstaan.

De lange kalende Fries houdt zichzelf goed in conditie en dat is ook van belang voor zijn werk. Hij wordt gefascineerd door ,,de wilde woeste eenzaamheid van de natuur’’ en maakt van tijd tot tijd bergwandelingen in de Alpen. De aquarellen aan de muren in zijn zonovergoten huis aan De Haven zijn daarvan de stille getuigen.

Zijn werk is niet abstract. Wierd tekent en schildert ,,levensecht, maar brengt daarbij wel zijn eigen accenten aan.’’ Hij voelt zich niet in zijn artisticiteit beknot door in opdracht te werken en dat doet Wierd dan ook veel. En dan gaat het niet alleen om mensen die graag een tekening, ets of schilderij van hun woning willen. Wierd zat ooit op volle zee vastgebonden aan een boot om als kunstenaar ooggetuige te zijn van een catamaran-race. En hij vertelt niet minder enthousiast over zijn aanwezigheid in een operatiekamer, waar hij dezelfde blauwe kunststof kleding droeg als de chirurg om van nabij ,,de intimiteit van de operatie’’ in zich op te nemen. Wierd wilde het allemaal ter plaatse meemaken: ,,Anders zou ik niet in staat zijn om de essentie van de opdrachten weer te geven.’’

De kunstenaar/leraar praat graag en veel over zijn werk, maar zeg als bezoeker niet dat jij dit zelf nooit zou kunnen. Dan wordt hij, heel even, streng als een docent die een onwillige leerling toespreekt: ,,Iedereen kan het. Kleine kinderen tekenen graag en veel. Mensen moeten zich afvragen op welke leeftijd ze in de fout zijn gegaan.” Als beeldend kunstenaar leert Wierd de cursisten van Ars et Studium niet alleen de techniek van het schilderen, tekenen of etsen. ,,Ik leer ze ook hoe ze naar de dingen moeten kijken.’’ Anders gezegd: Hij doet gewoon wat hij altijd leuk heeft gevonden: ,,Mensen hun talent laten ontplooien’’


 

Nieuws Hans Gussekloo

Hans Gussekloo toont een van zijn portretten
in het wooncomplex

Nieuwe workshop "Vrij schilderen en tekenen"
door Hans Gussekloo

(Henk van Lierop, 12 maart 2015)

Je zou het met enige overdrijving een kunstenaarskolonie kunnen noemen, het appartementencomplex achter het gezondheidscentrum aan de Hofcampweg. Op de begane grond, aan het Havenkanaal, heeft niet alleen beeldend kunstenaar Wierd Wagenmakers zijn atelier, maar ook diens buurman Hans Gussekloo. Hans gunt ons graag een kijkje in dit nieuwe stukje Wassenaar, want hij wil zijn vakmanschap gaan delen met de amateur kunstenaars van Ars et Studium.

Hans en Wierd zijn misschien wel de bekendste, maar niet de enige creatievelingen in het wooncomplex. Er is een informele kunstenaarsgroep, Haevenaar, van bewoners, die wisselende exposities hebben binnen het gebouw. Het wooncomplex is niet toegankelijk voor Jan Publiek, dus laten we ons graag door Hans Gussekloo bij de hand nemen.

Ondertussen vertelt die enthousiast over zijn ,,uit de hand gelopen hobby.’’ De 62-jarige Gussekloo werkt drie dagen per week voor het Rijk als automatiseringsdeskundige. De rest van de tijd brengt hij grotendeels door in zijn atelier, dat op deze prille voorjaarsdag baadt in het zonlicht. ,,Abstract figuratief,’’ noemt hij zijn werk, waarvan de portretten het meest in het oog springen. Hij laat een stukje papier zien met de grootte van een lucifersdoosje. Met balpen is daarop iets gekrabbeld, dat zou uitgroeien tot een schilderij dat Hans elders in het gebouw laat zien.

In zijn jeugd tekende Hans Gussekloo al voor clubbladen en maakte hij reclametekeningen. Zelf ziet hij het jaar 2001 als het begin van zijn kunstenaarschap, want toen werd hij lid van Ars et Studium. Het ,,uit de hand lopen’’ van zijn hobby begon later, toen hij vijf jaar lang les nam aan een kunstacademie in Haarlem. Dat kon hij bekostigen met de verkoop van zijn werk.

Dat laatste is niet zijn favoriete bezigheid. ,,Werken in opdracht vind ik lastig. Het beperkt je toch in je creativiteit.’’ Hans Gussekloo werkt zonder plan. Hij laat gewoon iets uit zijn handen komen, en ziet dan wel wat er ontstaat. Het is dan ook niet toevallig dat hij het liefst schildert met acrylverf. Dat geeft niet alleen de heldere kleuren, waar Hans van houdt, maar het droogt ook snel en dan kan er meteen een nieuwe laag over. Prettig materiaal dus voor een impulsieve kunstenaar als Hans Gussekloo.

Meer informatie over de workshop:

Data: vrijdag 10, 17 en 24 april en 1 en 8 mei 2015
Tijd: 13.00 - 15.30 uur
Locatie: op de eerste verdieping in het Van Heeckerenhuis
Deelnemers: 3 (minimaal) - 10 (maximaal)
Expositie: gratis deelname aan de halfjaarlijkse expositie van 27 t/m 31 mei in het Van Heeckerenhuis
Kosten: € 59,= exclusief gebruikte materialen, contant betalen op de eerste bijeenkomst
Informatie en aanmeldenDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-24816912

 


 


facebook

 

Copyright © 2014 t/m 2020 Ars et Studium
Webdesign: charles @ vansteenderendekok.nl