Nieuws uit 2016


 

Foto-impressie workshop "schilderen naar model" (1)

(Zaterdag 17 december 2016)

 

Klik op de foto voor een grotere weergave

W1 W2   W5  
w3  W4  
 W11  W12 W13   W14
 W15  W16  W17

 W18

 

 

 


 

Winnaar van Wassenaarse Cultuurprijs 2016 houdt eindejaarstentoonstelling

12 2016 2

De opening van de eindejaarstentoonstelling van amateur kunstenaarsvereniging Ars et Studium vindt plaats op woensdag 7 december om 20:00 uur in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar. In oktober heeft Ars et Studium de Wassenaarse Cultuurprijs 2016 gewonnen en dit wordt feestelijk gevierd tijdens de opening. U bent van harte welkom om te delen in de feestvreugde en kennis te maken met deze creatieve en enthousiaste vereniging.

Het openingswoord wordt verzorgd door Hester Plomp, docent en beeldend kunstenaar. Daarna is iedereen vrij om het veelzijdig werk van de leden – waaronder schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen, glas, en keramiek – te bewonderen, onder het genot van een hapje en een drankje.

De tentoonstelling is verder open van donderdag 8 t/m zondag 11 december van 12:00 tot 17:00 uur. Toegang is gratis en er is werk te koop (cadeau tip!).

De studiebijeenkomsten van Ars et Studium gaan weer van start in de week van maandag 2 Januari 2017. Er zijn nog enkele plekken vrij en nieuwe leden, zowel beginners als ervaren kunstenaars, zijn van harte welkom. Ook in de kindergroepen op woensdag- en vrijdagmiddag is er plaats vanaf januari.

Ars et Studium blijft groeien, daarom gaan wij het studieaanbod uitbreiden in 2017. Meer informatie over de nieuwe groepen is binnenkort te vinden op de website van Ars et Studium: www.arsetstudium.nl.

“Vogel” – keramiek/raku, Coxje Gautier

 

End-of-year exhibition of prize-winning art society Ars et Studium

 

The opening of the end-of-year exhibition by art society Ars et Studium will take place in the Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar on Wednesday 7 December at 8 p.m. In October Ars et Studium was awarded the Wassenaar Culture Prize for 2016, and we will be celebrating this event during the opening. You are warmly welcome to come and join our celebrations and find out more about this creative and friendly art society.

The exhibition will be opened by Hester Plomp, teacher and artist. Entrance is free and you are welcome to look around at the drawings, paintings, etchings, glass, and ceramic objects made by our members, while enjoying a drink and light refreshments.

The exhibition is open from Thursday 8 to Sunday 11 December from 12 noon to 5 p.m. For anyone looking for an original Christmas present, some of the work on display is for sale.

The new season starts on Monday 2 January 2016. Some groups have a few places left for new members, whether complete novices or experienced amateur artists. The children’s groups on Wednesday and Friday afternoons both have places in January 2017.

As Ars et Studium is continuing to grow, in 2017 we will be starting some new study groups. More information about these will soon be available on the Ars et Studium website: www.arsetstudium.nl. 

 
12 2016 1
“Welkom” – acryl op papier, Maggie Westera

 

 


 

Ars et Studium winter expositie 2016

preview dec 2016 page0

preview dec 2016 page1

 


 

Ars et studium wint derde Wassenaarse Cultuurprijs

Uit de Wassenaarse krant van 2 november 2016

“En de winnaar is..”: Juryvoorzitter Jan van Bilsen bouwde de spanning nog even verder op tijdens de prijsuitreiking op zaterdagavond 29 oktober in de Wassenaarse bibliotheek, om te vervolgen met: “Ars et studium!”.
Samen met vertegenwoordigers van de andere twee genomineerden, de stichting poëzieroute en de kunstgroep Wassenaar, stond bestuurslid Charles van Steenderen de Kok afgelopen zaterdag gespannen af te wachten wie van dit drietal het zou worden. Het werd Ars et studium.

Door Geert de Rijk

Wassenaarse Cultuurprijs 2016 Ars et studium wint derde Wassenaarse Cultuurprijs. De penningmeester krijgt de symbolische cheque uit handen van burgemeester Jan Hoekema.
Foto: René de Wit.

Juryvoorzitter Van Bilsen had kort daarvoor een aantal criteria en kenmerken aangegeven, waarop de jury had geselecteerd. En te kiezen viel er dit jaar voor de jury wel uit heel veel: maar liefst 20 organisaties/ verenigingen op het gebied van kunst en cultuur dongen met hun inzending mee naar de Wassenaarse cultuurprijs 2016.

Kwaliteit en langdurige (ver-)binding met de Wassenaarse samenleving, duurzaamheid en talentontwikkeling, toegankelijk voor elke bevolkingslaag in het dorp en het langjarige bestaan (sinds 1973) waren elementen die de doorslag hadden gegeven om uiteindelijk te kiezen voor Ars et studium door de deskundige jury. Naast juryvoorzitter Jan van Bilsen (Koninklijk Conservatorium) bestond deze uit Else van Dijk (oud-wethouder cultuur in Wassenaar), Yvette van Caldenborgh (kunsthistorica en museum Voorlinden) en Karin Rahusen (oud-docente Rijnlands Lyceum Wassenaar).


De cultuurprijs werd ooit ingesteld als een initiatief van drie oudraadsleden, Astrid Dekker, Willem van Moort en Inge Zweerts de Jong, die bij hun afscheid van de Wassenaarse gemeenteraad in 2010 “een
aanmoedigingsprijs wilden opzetten voor mensen of organisaties die zich bezighouden met kunst en cultuur in Wassenaar”.

De eerste twee winnaars van de Cultuurprijs waren het ICMFfestival (2012) en de Jazz Sociëteit Wassenaar (2014). Het winnen van de cultuurprijs is goed voor een cheque van € 2500, - en daarmee kan elke kunst- of cultuurorganisatie wat goeds en moois doen. Het geld voor die prijs komt niet van enige overheid maar wordt opgebracht door sponsoren. Dit jaar verzorgden 17 organisaties, fondsen of bedrijven voor een (financiële of andere) bijdrage aan deze Cultuurprijs.

De overhandiging van de cultuurprijs vond plaats door burgemeester Jan Hoekema, hij bedankte eerst de jury en de drie bestuursleden Astrid Dekker (voorzitter), Marc van Dijk en Bob Toetenel voor hun inspanningen en inzet: “Het valt niet mee om in deze tijd voldoende sponsoren te trekken voor kunst en cultuur, maar het is jullie bestuur gelukt en daarvoor onze dank en erkentelijkheid”.

De aangenaam verraste penningmeester van Ars et studium liet weten “deze prijs goed te kunnen gaan besteden, voor onze leden en heel Wassenaar”.


 

Nieuwe workshop voor kinderen vanaf 12 jaar

(Henk van Lierop, 16 januari 2016)

Neeltje 1  Neeltje Bangert bij Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis. Zij werkt daarnaast in Katwijk als docent CKV ( culturele en kunstzinnige vorming) en is daar ook cultuurcoördinator.

Er zijn mensen die zo opgaan in hun werk dat zij er niet genoeg van kunnen krijgen. Een van hen is Neeltje Bangert. Zij is full time docent kunstzinnige vorming aan Limes, de praktijkopleiding voor middelbare scholieren in Katwijk. Daarnaast vindt zij de tijd om in haar woonplaats Wassenaar bij Ars et Studium, de vereniging van amateur kunstenaars, kinderen in de leeftijd tot twaalf jaar te begeleiden bij hun creatieve uitingen. En alsof dat nog niet genoeg is, begint zij bij ,,Ars’’ ook nog aan een workshop voor kinderen vanaf twaalf jaar.

Dat laatste is de aanleiding voor een vraaggesprek in haar smaakvol ingerichte woning. Daar verraden twee harpen dat niet alleen beeldende kunst een passie is van Neeltje, maar ook muziek. Zij komt tijd tekort om nog vaak te spelen. Kunstzinnige vorming, of zoals zij zelf zegt het ,,inspireren van mensen”, is voor Neeltje misschien wel meer een roeping dan een vak.

Een late roeping, dat wel. Na een lerarenopleiding Tehatex (tekenen, handvaardigheid en textiele vormen) volgde een loopbaan in kledingwinkels en een periode van handel in oosterse kunstvoorwerpen. Elf jaar geleden begon zij bij zowel Limes als bij Ars et Studium. Zeggen dat zij nu haar draai gevonden heeft, zou een understatement zijn. Haar verdere ambities liggen bij kunstzinnige vorming in het onderwijs.

Bij tekenen, boetseren en schilderen dus. Het grote voorbeeld voor Neeltje is haar grootvader. Hij ging met een bootje de Biesbosch in om zich daar te laten inspireren door de natuur, en hij trok zich terug op zijn zolder om te schilderen. Voor hem was dat de manier om brood op de plank te brengen voor vijf kinderen.

Neeltje schildert zelf ook, maar het resultaat krijgen de kinderen niet te zien: ,,Ik wil niet dat zij mij na gaan doen. Het gaat erom dat kinderen zelf hun innerlijk verkennen. Hun creatieve werk is tevens een vorm van communiceren.”

Volgens Neeltje is dat belangrijk om kinderen te vormen op weg naar hun volwassenheid. Zij durft de stelling aan dat tekenen, boetseren en schilderen binnen het onderwijs zeker zo zwaar moeten wegen als lezen, schrijven en rekenen.

In Wassenaar sloeg haar studiegroep voor jonge kinderen bij ,,Ars’’ zo goed aan, dat sommigen van hen er zelf op aandrongen om er in hun middelbare schooltijd mee door te gaan.

Meer informatie over de nieuwe workshop

"Onderzoek je kunstenaarschap!".

Bij Ars et Studium start een pilot op verzoek van oud jeugdleden. Zoals jullie weten kunnen kinderen in de leeftijd van ongeveer 6 tot 12 jaar bij Ars studiegroepen volgen op woensdag en vrijdagmiddag. Voor de jeugd vanaf 12 jaar was er tot nu geen aanbod.

Vanaf 6 februari is er de mogelijkheid mee te doen aan een pilotproject van 6 bijeenkomsten waarin we samen gaan onderzoeken wat je mogelijkheden zijn en waar je passie ligt in het vakgebied van de schone kunsten.

De bijeenkomsten hebben een open karakter, dit in tegenstelling tot de studiegroepen voor kinderen. Iedere deelnemer werkt aan zijn eigen kunstzinnige project en wordt individueel gecoacht. Het proces zal belangrijker zijn dan het komen tot een eindproduct. Het streven is om na 6 bijeenkomsten een eindpresentatie te organiseren waarin getoond wordt hoe elke deelnemer het proces heeft door lopen en waar je tot dan bent gekomen. Een open einde dus. De locatie voor de eindpresentatie wordt nader bepaald.

De eerste bijeenkomst zal bestaan uit brainstormsessies en het formuleren van je individuele behoefte, welke disciplines (denk hierbij zeer breed) ga je verkennen en wat stel je jezelf ten doel? De andere bijeenkomsten borduren hier op voort. Het kan zijn dat je tijdens het proces je doelen moet bijstellen. Van verschillende stadia maken we een foto verslag, logboek of iets dergelijks, afhankelijk van wat je gaat doen.

Wanneer je ambities hebt richting een vervolg opleiding dan biedt dit project je de kans je portfolio uit te breiden. Wanneer je behoefte hebt aan advies hierover dan kan je hierin ook begeleiding vragen.

Leeftijd: 12 jaar en ouder
Data: zaterdag 6, 13 en 20 februari en 5, 12 en 19 maart 2016. Let op: Op zaterdag 27 februari is er geen bijeenkomst i.v.m. de schoolvakantie.
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Locatie: op de eerste verdieping in het Van Heeckerenhuis
Deelnemers: 4 (minimaal) - 10 (maximaal)
Kosten: € 49,= exclusief gebruikte materialen
Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanmelden: niet meer mogelijk


  

 


facebook

 

Copyright © 2014 t/m 2020 Ars et Studium
Webdesign: charles @ vansteenderendekok.nl