Nieuws uit 2017


 

Foto-impressie afdrukken ets

(19 december 2017)

IMG 3979 IMG 3982
 IMG 3985a  IMG 3986a

 


 

‘Moeder van de selfie’ start studiegroep in Wassenaar

(Henk van Lierop, 13 december 2017)

 Suzanne selfie

Suzanne Banning spreekt uit ervaring: Wanneer je in het buitenland woont, moet je vindingrijk worden en je f‘lexibel opstellen. Na 16 jaar verblijf in drie verre landen is zij één van de vele expats die in Wassenaar is neergestreken. Inmiddels woont de beeldend kunstenares sinds een jaar in onze gemeente en in die t‰ijd heeft ze hier haar draai goed gevonden. Zo is ze nu bestuurslid van de Kunstgroep Wassenaar, die exposi‰ies heeft in de molen, en begint ze in januari als studiebegeleider bij de amateurkunstenaars van Ars et Studium. Hoog t‰ijd dus voor een nadere kennismaking in de rust‰ieke woning aan de Bremhorstlaan. Daar ontmoet De Wassenaarse Krant de ‘moeder van de selfie’, zoals ze zichzelf gekscherend noemt.


Dat vraagt om een uitleg en die gee‹ft de vlot sprekende Suzanne graag. Na haar lerarenopleiding tekenen aan de kunstacademie in Arnhem, in 1998, brak het tijdperk aan van de digitale fotografie. Suzanne zag het als een uitdaging. Het was het begin van een periode van ‘experimentele fotografie’, die zou leiden tot exposiies in onder andere Houston, Shanghai, Los Angeles en Lima.


In haar huiskamer slaat ze een fotoboek open dat een indruk geef‹t van haar werk. Tegen de achtergrond van geprojecteerd bewegend beeld fotografeert Suzanne zichzelf, uitgedost als een mythologische figuur of als een bekend personage uit de wereldliteratuur, met een bewegende fotocamera. Dat leidt tot kleurrijke zelfportretten die de verbeelding van de toeschouwer prikkelen. “Geen Photoshop”, haast zij zich te zeggen. Ze houdt van natuurlijke kleuren en wil die in stand houden. Haar werk wordt verder niet technisch gemanipuleerd en roept daardoor dezelfde verwachtingsvolle spanning op als een live concert waar geen studiotechnicus aan te pas komt.


Naast fotograferen gaat Suzanne in Wassenaar een studiegroep begeleiden bij het tekenen en schilderen. Daarmee pakt ze de draad op van het werk dat ze deed voordat zij in het jaar 2000 vertrok naar Houston in de Verenigde Staten. De in Twente geboren Suzanne was
toen lerares tekenen aan een middelbare school in Voorburg. Hoe het programma van de nieuwe studiegroep bij Ars et Studium in het
Van Heeckerenhuis eruit gaat zien, weet Suzanne nog niet. Zij wil zich in overleg met de deelnemers œflexibel opstellen.


De studiegroep, die op maandagavonden bij elkaar komt, is de achtste bij het snelgroeiende Ars et Studium. 


Klik hier voor meer informatie en de inschijfmogelijkheden.


Suzanne banning bij haar "selfie"

 


 

Ars et Studium winter expositie 2017

dec 17 pdf reclameland page0dec 17 pdf reclameland page1

 


 

Ars et Studium uitermate blij met glasoven

Uit de Wassenaarse krant van 15 november 2017

“Onverwacht en zeer verrast,” dat waren de vertegenwoordigers van Ars et Studium vorig jaar in de bibliotheek. Ars et Studium is een vereniging die kunst en cultuur hoog in het vaandel heeŒft staan. Schilder-, ets- en boetseerbijeenkomsten worden gehouden, maar waar ook een ‘open atelier’-tijd wordt gereserveerd voor mensen die kunst willen uitoefenen op hun eigen manier. Zoals het maken van glasfusies. De aanschaf van een glasoven stond hoog op de wenslijst van deze vereniging en dankzij het winnen van de Wassenaarse Cultuurpijs vorig jaar, dat een uitermate grote verrassing was voor deze vereniging, is deze wens uitgekomen.

Door Iris Oostlander

Glasoven

De glasoven van Ars et Studium

Foto: René de Wit.

 

Charles van Steenderen de Kok, de penningmeester van deze gezonde vereniging met meer dan 100 leden, was tijdens de prijsuitreiking gekleed “in zijn gewone klofie”. Niemand van de vereniging had verwacht deze  bijzondere cultuurprijs te mogen winnen. “Heel gek eigenlijk maar zelf vinden wij dat wat wij doen, heel gewoon. Wij hebben dankzij deze prijs gezien, ook als bestuur, dat het eigenlijk best bijzonder is.”

Bijna iedere dag  zijn er leden van de vereniging in het Van Heeckerenhuis, in een van de twee lokalen op de eerste verdieping aanwezig om te schilderen, boetseren, etsen of anderszins met kunst bezig te zijn. De studiebegeleiders zijn  allemaal zeer bekwaam in hun vak en bekend bij velen, zoals Hans Gussekloo en Wierd Wagenmakers. Er zijn kindergroepen actief en ook sociaal is de vereniging bloeiend.

“Zelf raakte ik als penningmeester vrijwillig  betrokken bij deze vereniging, maar op de ‘open atelier’ uren kwam ik in aanraking met glaskunst. Ik ben ermee gaan experimenteren en het is nu een verslaving geworden,” vertelt Charles. Steeds meer leden raakten geïnteresseerd in de ‘glasfusies’ alleen kon er slechts gebruikgemaakt worden van de pottenbakkersoven, omdat andere gereedschappen nog ontbraken. “Het werd een wens van de steeds groter groeiende groep leden die met glas werken, om een ‘echte’ glasoven te bezitten. Maar ja, dat kost veel geld.”

Dat geld kwam er, dankzij de Wassenaarse cultuurprijs, die dít jaar de jongere generatie in het zonnetje hee‰ft gezet. Vorig jaar bleek dat Ars et Studium een van de genomineerden was en kregen ze zelfs de hoofdprijs uit handen van oud-burgemeester Jan Hoekema. “Een totale verrassing, maar wel een heel welkome.” En ondertussen staat de  glasoven te blinken in zijn eigen ruimte op de eerste etage. Een computergestuurde oven met zeer veel gebruikersvriendelijke mogelijkheden. “Heel blij zijn wij er mee,” zegt Charles, terwijl hij allerlei kunstvoorwerpen laat  zien die inmiddels zijn vervaardigd.

Deze kunstwerken zijn overigens, samen met de schilderijen, etsen en alle andere geproduceerde voorwerpen, te bewonderen en te koop tijdens de eerstvolgende tentoonstelling  van de vereniging op 13 december aanstaande. Houd voor de uitnodiging deze krant in de gaten! 


 

 

Jeugdlid wint Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs 2017

 Hristo1

 

Uit: De Wassenaarse Krant van 1 november 2017

Cultuur, dat klinkt voor de meeste jongeren als suf of saai in de oren. Maar wat zij niet weten is dat cultuur veel meer is dan alleen het ‘moeten’ bezoeken van een museum met je ouders. Het is ook luisteren naar, en maken van, muziek, breakdansen en graffiti spuiten, om maar wat te noemen. Zoveel werd duidelijk tijdens de feestelijke uitreiking van de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs 2017. Een prijs die werd ingesteld door de cultuurminnende oud-burgemeester Jan Hoekema als afscheidscadeautje aan Wassenaar en werd dit jaar voor het eerst gewonnen door Hristo Genchev

“Geef de jongeren een podium en laat ze zo hun talenten ontwikkelen!” Dat is het motto van de Cultuurprijs, ingesteld om cultuur toegankelijker te maken voor jongeren. Achter de organisatie zit een bestuur, bestaande uit Astrid Dekker, Marc van Dijk, Bob Toetenel en Lieke Lamb, maar in de bibliotheek waren zaterdagmiddag 28 oktober nog veel meer mensen aanwezig. De familie van de genomineerden, cultuurliefhebbers die net bij de opening in de Galerie in de Molen waren geweest, wethouder Inge Zweerts de Jong maar ook afvaardiging van de school van de winnaar van de Wassenaarse cultuurprijs. Allemaal waren ze getuige van de speech van Jan Hoekema. Zijn afscheidscadeau, de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs, leverde uit de inzendingen drie genomineerden op: Puck Goossen, genomineerd voor haar ‘graffitikunst’. Maimoene Verschuijl, die haar pianospel ten gehore bracht en Hristo Genchev, die voor zijn teken- en schilderkunst genomineerd was. Hristo mag zich het komende jaar de winnaar noemen van deze Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs. Zijn prijs: met zijn hele klas (groep 8 St. Jozefschool) naar het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ze een exclusieve rondleiding krijgen. Hristo Genchev nam de prijs in ontvangst in het bijzijn van zijn trotse familieleden, de directeur van de St. Jozefschool, Jos Dohle en natuurlijk het bestuur van Ars et Studium, alwaar Hristo lessen volgt bij Neeltje Bangert. “Jouw naamgenoot is net wat bekender dan jij bent, maar als jij zo doorgaat kent iedereen jou later ook!” zei Jan Hoekema, die over alle drie de genomineerden een mooi verhaal wist te vertellen. Al met al was het een mooi feestje dat werd gegeven in de hoop de jongeren te stimuleren volgend jaar ook mee te doen en dan, net als Hristo, de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs in de wacht te slepen.

Foto: Hristo met oud-burgemeester Jan Hoekema.

 


 

Resultaten glasfusing met jeugdleden

(27 oktober 2017)

IMG 3217k IMG 3218k IMG 3219k
IMG 3220k IMG 3221k IMG 3222k
IMG 3223k IMG 3224k  

 


 

Kennismaking met boetseren

 boetseren

Voor wie op zoek is naar een creatieve invulling voor de donkere avonden van november, heeft amateur kunstvereniging Ars et Studium de perfecte oplossing: een proeflidmaatschap in onze gezellige en enthousiaste boetseergroep op de woensdagavond. Voor maar € 50,= kunt u tijdens alle vijf de woensdagavonden in november, van 19:30 tot 22:00uur, de techniek van het boetseren ontdekken (of uw kennis weer ophalen). Na deze vijf avonden eindigt uw lidmaatschap automatisch, tenzij u ervoor kiest om verder te gaan.

 

Studiebegeleider Laura Karstens legt de verschillende technieken uit, waarna de leden vrij zijn om hun eigen creativiteit te ontdekken. Het is zeker leerzaam, maar vooral heel erg leuk!

 

De studielokalen van Ars et Studium zijn te vinden in het Van Heeckerenhuis (eerste verdieping), van Heeckerenstraat, Wassenaar. Inschrijven kan via het aanmeldformulier op deze website. Wacht niet te lang, want de eerste avond is al op woensdag 1 november.

HELAAS ZIJN ALLE PLAATSEN AL BEZET!!

 
Twee trotse leden laten hun eerste werk zien, samen met begeleidster Laura Karstens

 


 

Foto-impressie glasfusing met jeugdleden

(13 oktober 2017)

IMG 4602 IMG 4604 IMG 4607
IMG 4609 IMG 4619 IMG 4620
IMG 4622 IMG 4623 IMG 4626
IMG 4627 IMG 4635 IMG 4637
 IMG 4638  IMG 4641  IMG 4642
 IMG 4647  IMG 4648  IMG 4649

 


 

Foto-impressie workshop "modern schilderen" voor Wassenaarse vrijwilligers

(7 oktober 2017)

   Workshop VCW
Modern schilderen met Hans Gussekloo 02 klein Modern schilderen met Hans Gussekloo 03 klein
Modern schilderen met Hans Gussekloo 04 klein

 
Bovenste foto is gemaakt door Hans Gussekloo, onderste foto's zijn gemaakt door Johan Hallo.

 


 

Kunst in de Bieb

(september 2017)

 kunstindebieb klein

Elze Bosker en Rien Meijerink van Ars et Studium hadden het maar druk afgelopen maandagochtend in de openbare bibliotheek in Wassenaar. Zij waren daar om de nieuwe tentoonstelling in de bibliotheek in te richten met werk van de leden van de Wassenaarse amateur kunstvereniging. Inmiddels hangen er aan twee muren schilderijen in olie en acryl, aquarellen en etsen, met onder andere: dorpsgezichten wan Wassenaar, portretten, pop-art, abstract werken en stillevens. In de twee mooi verlichte vitrinekasten is bovendien werk in keramiek en glas van de leden te zien.

De bibliotheek is in 2016 begonnen met kunstexposities, onder de titel Galerie Bieb, die een podium bieden voor lokale kunstenaars, nieuwkomers en beginnende en ervaren beoefenaars van de beeldende kunsten. En met zo’n 150,000 bezoekers per jaar, is dit een podium met een breed bereik. Waar ook Ars et Studium nu dankbaar gebruik van maakt. Kom zelf een kijkje nemen: de schilderijen en andere werken zijn te zien t/m 31 oktober tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Voor meer informatie over de bibliotheek als cultureel ontmoetingsplek, zie de website www.obvw.nl.


Werk van de leden van Ars et Studium, nog te zien in de bieb tot 31 oktober

 


 

Jong Ars et Studium gaat naar de opera

(27 augustus 2017)

 

Op zondag 27 augustus was werk te zien van jeugdleden van Ars et Studium bij de mini-opera Le Doctor Miracle van George Bizet, in de tuin van het Baljuwhuis in Wassenaar.

Onder de bezielende leiding van begeleidster Neeltje Bangert hebben de (oud)jeugdleden zich laten inspireren door deze mini-opera over de jonge liefde bij het maken van hun werk. Drie workshops in de ateliers van Ars et Studium, aangevuld met zelfstandig werken tijdens de zomervakantie, leidde tot zeer uiteenlopende en verrassende werken, die mooi tot hun recht kwamen in de unieke (en zonovergoten) locatie van de Baljuwhuistuin in het hart van Wassenaar.

Ars et Studium is trots op de prestaties van haar jongste leden en begeleidster Neeltje! Het nieuwe seizoen van de vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium begint deze week, er zijn nog een paar plekken vrij in onze kindergroepen (6 t/m 12 jaar), en bij genoeg belangstelling kunnen bijeenkomsten voor de wat oudere jeugd worden georganiseerd. Een uitstekende kans om een kunstportfolio op te bouwen (bijvoorbeeld als voorbereiding op de Jongeren Cultuurprijs).

 miniopera klein

 

 
De jonge deelnemers van Ars et Studium met hun werk, v.l.n.r.
Beau Goderie, Marissa Leibbrand, Lotus Dunnewolt,
begeleidster Neeltje Bangert met het werk van Eline Nederlof (afwezig)
en Hristo Genchev.

 


 

Foto-impressie workshop "schilderen naar model" (2)

(Zaterdag 4 februari 2017)

 

Klik op de foto voor een grotere weergave

W21 W22     
W23  W24  

 


 

Start nieuwe boetseergroep op de woensdagavond vanaf 1 maart 2017

(Henk van Lierop, 2 februari 2017)

 Laura Karsters

Ars et Studium, de vereniging van amateur kunstenaars, breidt het aanbod uit met een tweede studiegroep keramiek. Daarvoor is een nieuwe begeleidster aangetrokken, Laura Karsters. Zij werkt in Wassenaar al met vluchtelingen. Een min of meer toevallige ontmoeting met beeldend kunstenaar Wierd Wagenmakers uit deze plaats leidde tot contact met Ars et Studium.

We treffen Laura in haar nieuwe werkomgeving in het Van Heeckerenhuis, waar zij vertelt dat het scheppend bezig begon in haar kinderjaren en haar nooit meer heeft losgelaten.


Die kinderjaren bracht ze door in Suriname en de binding met Zuid-Amerika is er altijd gebleven. Ze reisde er meermalen rond en maakte kennis met de keramiek van de indianen. Dat leidde ertoe dat ze later in Gouda de opleiding keramische technieken ging volgen. Daarna volgde een opleiding creatieve coaching.


Als beeldend kunstenares ontwikkelde zij een eigen stijl, die ze “abstract figuratief” noemt. De sieraden die ze draagt verraden een voorliefde voor organische materialen.


Laura Karstens, die in Leiden woont, geeft workshops aan schooljeugd en aan volwassenen. Ze breidt nu haar werkterrein uit naar Ars et Studium, waar ze vanaf 1 maart elke woensdagavond te vinden zal zijn. “Wat ik de mensen daar mee wil geven is: ontdek je eigen creativiteit”, zegt Laura. Daarnaast gaat het om de techniek van het boetseren, inclusief het maken van glazuur.


Klik hier voor meer informatie en de inschijfmogelijkheden.


Laura Karsters

 


 


facebook

 

Copyright © 2014 t/m 2020 Ars et Studium
Webdesign: charles @ vansteenderendekok.nl