Nieuws uit 2018


 

Project Jeugdleden Ars et Studium “Op visite!”  @ Voorlinden (2)

 

 

 


 

Feest bij Ars et Studium

(Maggie Westera, 7 december 2018)

taart large
De Wassenaars vereniging van amateur beeldend kunstenaars Ars et Studium sluit haar jubileumjaar af met een vrolijke en inspirerende tentoonstelling met het thema ‘FEEST’. De vereniging bestaat dit jaar 45 jaar en dat hebben we gevierd met de leden door middel van o.a. extra uitstapjes en workshops. Met deze extra-feestelijke tentoonstelling willen we onze verjaardag nu vieren met een grotere kring en ook laten zien wat er allemaal gemaakt is in de studiebijeenkomsten van het afgelopen seizoen. Vandaar deze uitnodiging om langs te komen bij de opening van de tentoonstelling op woensdag 12 december om 20:00 in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar.
Na het openingswoord van vrij kunstenaar Huber Claassen is er volop gelegenheid om het werk van de leden te bewonderen onder het genot van een drankje en een hapje. Als u in het nieuw jaar zelf aan de slag wil gaan en uw eigen talenten op het gebied van de beeldende kunsten (her)ontdekken of verder ontwikkelen, is dit een uitstekend mogelijkheid om te zien wat Ars et Studium te bieden heeft; tijdens de opening kunt u ook even praten met de leden en de aanwezige studiebegeleiders. De tentoonstelling is verder open van donderdag 13 t/m zondag 16 december, van 12:00 tot 17:00 uur, de toegang is gratis en er is werk te koop.
Het jubileumjaar mag dan voorbij zijn, maar het verenigingsleven gaat gelukkig door, want het nieuwe seizoen bij Ars et Studium begint in de week van 7 januari 2019. Ga naar de website www.arsetstudium.nl om te kijken waar er nog plek is, en om in te schrijven.

 


 

45 jarig jubileum tentoonstelling Ars et Studium december 2018

Uitnodiging dec 2018.pub volle versietekst dec uitn 2018

 


 

Corinna leert mensen de taal van kunst

(Henk van Lierop, 28 november 2018)

Spontaan doen waar je goed in bent. Dat lijkt de wijze levensles van Corinna Voorham. Zij behoort tot de mensen die zo gelukkig zijn dat ze van hun hobby, zo niet passie, hun beroep konden maken.
Als kind viel zij al in de prijzen bij tekenwedstrijden. Op de middelbare school werd haar talent voor beeldende kunst onderkend. En dus was het een logische stap om daarna naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam te gaan.Nu verdient Corinna Voorham de kost als lerares tekenen aan het Rijnlands Lyceum in Wassenaar, de plaats waar zij geboren en getogen is. Binnenkort komt daar werk bij, als ze de amateurkunstenaars van Ars et Studium gaat begeleiden.
Alle aanleiding dus voor een bezoek aan haar woning in de Bijdorpstraat. Schilderijen in de huiskamer leren dat Corrina haar inspiratie vindt in de natuur, en dan komt het mooi uit dat ze vanuit Wassenaar met het gezin mooie wandelingen kan maken. De schilderijen zijn overigens niet te koop. Corinna is gehecht aan haar werk en daar mag niets van weg.
Ondanks haar aanleg ziet Corinna zichzelf niet als kunstenaar. Wel draagt zij haar vaardigheid graag over aan anderen. “Ik wil bij Ars et Studium, net als op school, mensen zo ver krijgen dat zij door de taal van de kunst het verhaal over zichzelf vertellen. Als dat lukt ben ik supertrots.”
Corinna begint op 8 januari bij de snel groeiende vereniging Ars et Studium met een nieuwe studiegroep tekenen en schilderen. De bijeenkomsten zijn steeds op dinsdagmorgen in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2 te Wassenaar. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website arsetstudium.nl of met het papieren aanmeldformulier dat verkrijgbaar is tijdens de bijeenkomsten.
IMG 9366k

 


 

Hans Gussekloo winnaar kunstprijs Ohmann Notariaat

Uit: De Wassenaarse krant van 7 november 2018

Hans Ohmann  Dit jaar bestaat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie 175 jaar. Daarnaast bestaat Ohmann Notariaat inmiddels ook alweer ruim een half jaar. Een mooie gelegenheid dus voor een feestje in de Wassenaarse molen. Als onderdeel van de feestelijkheden was door Ohmann Notariaat een prijs uitgeloofd voor het mooiste kunstwerk ‘met een notarieel tintje’. Meer dan 15 leden van Kunstgroep Wassenaar gingen de uitdaging aan en leverden eenkunstwerk in. Op deze zonnige zaterdag waren de kunstwerken uitgestald in de kamers van notariskantoor Ohmann en waren deze voor de bezoekers van de open dag vrij te bezichtigen. De bezoekers konden daarbij aangeven welk kunstwerk zij het mooist vonden. Iedereen was het erover eens dat de inzendingen van een hoog niveau waren. Aan het eind van de middag werd
de winnaar tijdens een feestelijke borrel bekendgemaakt. Het winnend kunstwerk was afkomstig van Hans Gussekloo, die een afbeelding van de notaris ‘met een knipoog’ schilderde. Op de foto wordt de winnaar door notaris Ohmann gefeliciteerd met zijn winnende bijdrage.

 


 

Foto-impressie workshop "modern schilderen" voor Wassenaarse vrijwilligers

(13 oktober 2018)

eind resultaat workshop 2018

 

 


 

Resultaten eerste dag jubileumworkshop etsen door Wierd Wagenmakers

jubileumworkshop etsen

 

 


 

Project Jeugdleden Ars et Studium “Op visite!”  @ Voorlinden (1)

 

 

Ars et Studium bestaat dit jaar 45 jaar! Om dit te vieren zijn de jeugdleden van Ars et Studium met hun begeleidster Neeltje Bangert in het kader van het project “Op Visite” bij museum Voorlinden geweest. Het was een unieke ervaring!


Na een aantal voorbereidende bijeenkomsten in de ateliers van Ars et Studium zijn de kinderen op excursie gegaan naar museum Voorlinden.


Tijdens de excursie, op woensdagmiddag 5 en vrijdagmiddag 14 september, kregen de kinderen een rondleiding door het museum. Het was bijzonder te zien hoe de kinderen de kunstwerken beleefden. De kunstwerken in Voorlinden doen een beroep op je verbeeldingskracht, vragen om interactie, geven inspiratie en beroeren je. Kortom uitdagend genoeg om kinderen te prikkelen om zelf creatief en kunstzinnig aan de slag te gaan.


Na de rondleiding kregen de kinderen dan ook een workshop aangeboden in het Educatie Atelier van het museum. De workshop werd door hun begeleidster van Ars et Studium, Neeltje Bangert begeleid en is ook door haar ontwikkeld. Het kunstwerk, een mozaïek op de vloer van het Educatie Atelier door Ger Korsmit, was aanleiding voor een beeldende activiteit. Hierbij konden de kinderen o.a. kleurenladders en verfstalen gebruiken om te komen tot een 2- of 3-dimensionaal beeld.


Het project “Op visite!” kwam tot stand op initiatief van Neeltje in samenwerking met Voorlinden en werd mede mogelijk gemaakt door extra ondersteuning vanuit het bestuur van Ars et Studium.


Nieuwsgierig geworden naar dit project en de resultaten, of ben je ook graag met kunst en cultuur bezig? Kijk dan op onze website www.arsetstudium.nl en/of onze facebook pagina. De kindergroepen zijn nu vol, maar je kan je weer inschrijven in december   

 voorlinden1
 voorlinden2

 


 

Jeugdlid Rover Kruseman Aretz wint eerste prijs

Opera 2018 1

Wassenaarse Mini Opera 2018 La Bohème.

 

Uitreiking van de 1e prijs kunstwerken t/m 13 jaar aan Rover Kruseman Aretz jeugdlid bij Ars et Studium op vrijdagmiddag 31 augustus in het atelier van Ars et Studium door het bestuur van de Stichting Mini Opera.

 

Op de foto v.l.n.r. Huber Claassen, Rover Kruseman Aretz, Astrid Dekker, Johan Stuurman

 


 

Jong talent bij de mini-opera in de tuin van het Baljuwhuis

Uit: De Wassenaarse krant van 29 augustus 2018
(Tekst: pr. Foto: Maarten Goossen.)

 

Bij de uitvoering van de mini-opera la Bohème op 26 augustus, waren er in de tuin van het Baljuwhuis kunstwerken te zien met als thema opera. Deze werken waren allemaal af–komsig van Wassenaarse jongeren. Onder de bezielende leiding van Frank Karremans (Rijnlands Lyceum) en Neeltje Bangert (Ars et Studium) hebben een elftal jongeren kunstwerken gemaakt. De reacies van het publiek waren onverdeeld enthousiast. Het is leuk te zien dat jongeren zo’n thema als opera kunnen oppakken en daar ieder voor zich een compleet eigen interpretaie bij hebben. De kunstwerken waren onderverdeeld in twee leefijdscategorieën, te weten ‘tot 14 jaar’ en ‘14 jaar en ouder’. Alle inzendingen waren af–komsig van het Rijnlands Lyceum en Ars et Studium. De uiteindelijke uitslag is, dat bij de groep tot 14 jaar Rover Kruseman Aretz met zijn keramiek en gedicht ‘het verdriet van de dichter Alfonso’ en in de groep 14 jaar en ouder Devina Uvage Don met haar schilderij ‘heel Parijs huilt’ de meeste stemmen kregen. De keuze was volgens vele bezoekers moeilijk omdat alles zo mooi was. De combinaie van jongeren en opera was vorig jaar voor het eerst en is ook dit jaar met groot succes voortgezet.

Opera 2018

Neeltje Bangert met haar leerlingen. 

 


 

Nieuw seizoen bij Ars et Studium

Nieuw seizoen sep 2018 1


Aan de slag met keramiek

Na een periode van vakantie, uitrusten en nieuwe inspiratie opdoen, begint het nieuwe seizoen bij de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars, Ars et Studium, op maandag 27 augustus. De vereniging verwelkomt nieuwe leden die het leuk vinden om hun talenten te ontdekken of verder te ontplooien op het gebied van o.a. tekenen, schilderen, etsen, boetseren/keramiek en glas(fusie). Onze wekelijkse bijeenkomsten zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde amateur kunstenaars en worden begeleid door een enthousiaste team van beroepskunstenaars. Er zijn nog enkele plekken vrij: vooral de schildergroep om maandagavond, boetseren op woensdagavond en de kinderkunstenaars (6 t/m 12 jaar) hebben nu nog ruimte voor nieuwe leden, maar wacht niet te lang met aanmelden, want vol is vol! Nieuwe leden zijn ook van harte welkom om gebruik te maken van het open atelier op de donderdagavond, om zelf aan de slag te gaan in een kleine maar gezellige groep, waar er onder meer wordt geëxperimenteerd met glasfusie. Voor meer informatie, te zien waar er nog plek is en om in te schrijven, kunt u naar de website www.arsetstudium.nl. U kunt ook komen kijken tijdens de bijeenkomsten in onze atelier op de eerste verdieping van het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat, Wassenaar.
Tip: Benieuwd naar wat er allemaal gebeurt bij Ars et Studium? Neem dan een kijkje in het openbare bibliotheek Wassenaar, waar werk van de leden te zien is tot eind september.

 

New season at Ars et Studium

Following a summer of relaxation and inspiration, the new season at Wassenaar amateur artists’ society Ars et Studium is starting on Monday 27 August, in the Van Heeckerenhuis (1st floor), Van Heeckerenstraat, Wassenaar. The society welcomes new members who would like to discover or improve their artistic talents in our weekly sessions led by an enthusiastic team of professional artists. Many groups are already full, but there are still spaces in the Monday evening painting group, the Wednesday evening clay modelling/ceramics group and the Wednesday afternoon junior artists’ group (for children aged 6 to 12). You will find someone who can speak English in all the groups so don’t be put off if you don’t speak much Dutch, this is a great way to make friends and become part of society in Wassenaar. For more information, to see where there are still spaces, and to sign up, visit our website www.arsetstudium.nl. But don’t wait too long, as spaces are limited.
Tip: to get an idea of what we get up to in our weekly sessions, pop in to the Wassenaar public library where work by Ars et Studium is on display until the end of September. 
Nieuw seizoen sep 2018 2
Children’s art at Ars et Studium

 


 

Tentoonstelling Ars et Studium in de Wassenaarse Bieb

Expo bieb 2018

Van 23 juli t/m 23 september 2018 is werk van de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek in Wassenaar.

Dit jaar bestaat de vereniging 45 jaar, en de leden zijn gevraagd één van hun favoriete werkstukken, die ze bij Ars et Studium hebben gemaakt, beschikbaar te stellen. De werken, die te zien zijn in de bibliotheek, zijn zeer verschillend, variërend van portretten in olie en acryl en landschappen in olie en aquarelverf, tot etsen, krijttekening (door een van de jongste leden, 9 jaar), keramiek en glas. De vereniging telt vandaag de dag meer dan honderd leden, dus het werk in de bibliotheek is maar een kleine selectie, zeg maar een bloemlezing, van al het moois dat gemaakt is door de leden in de laatste 45 jaar.

Meer werk van de leden is te zien op de website van de vereniging, www.arsetstudium.nl. Hier vindt u tevens informatie over de vereniging, de verschillende studiebijeenkomsten, en hoe zelf u lid kan worden en u eigen talenten op het gebied van de beeldende kunst kunt ontwikkelen. Tot ziens in de bibliotheek!

Voor meer informatie over de bibliotheek: www.obvw.nl

 


 

Bezoek gemeentemuseum Den Haag

Op vrijdag 15 juni 2018 heeft de vrijdagmiddagschildergroep onder leiding van Hans Gussekloo het seizoen feestelijk afgesloten met een bezoek aan het Gemeentemuseum Den Haag. Daar hebben ze genoten van een rondleiding door de moderne kunst in de vaste collectie van het museum, die eindigde natuurlijk bij de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Het was een leuke en leerzame middag en leverde veel inspiratie op voor het komende seizoen.

 gemeentemuseum 6 18  gemeentemuseum2 6 18

 

 


 

Cultureel Festival 26 mei 2018

180526 CultureelFestival 1

 


 

Wierd Wagenmakers ontvangt Gemeentelijke Legpenning

Uit de Wassenaarse krant van 16 mei 2018

 

Het was voor hem een totale verrassing maar tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling, ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van Ars et Studium, kreeg Wierd Wagenmakers (74) uit handen van waarnemend burgemeester Frank Koen de Gemeentelijke Legpenning voor zijn verdiensten voor de Wassenaarse gemeenschap op het gebied van kunst en cultuur gedurende meer dan veertig jaar. Wierd is een veelzijdig kunstenaar en al die jaren stimuleert hij Wassenaarders om zelf kunst te maken of anders naar kunst te kijken. Dat deed hij vanaf 1977 tot zijn pensionering als leraar op het Rijnlands Lyceum en dat deed hij tegelijkertijd bij Ars et Studium. Hij helpt nog steeds anderen hun talent verder te ontwikkelen.
Zijn lessen worden immer druk bezocht en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Ook was hij twee jaar geleden een grote creatieve inspiratiebron bij het Pop-Up Atelier voor asielzoekers die in Wassenaar verbleven. Wierd heeft kunst en cultuur in Wassenaar een nieuwe dimensie gegeven waardoor de Gemeentelijke Legpenning hem dan ook meer dan terecht toekomt.

 

Wierd 40 jaar

 

 

Wierd: “Ik was volledig perplex en had het absoluut niet verwacht. Wat ik doe, doe ik omdat het andere mensen helpt. Ik doe wat nodig is. Cultuur is iets dat bij het dorp hoort. Het is mooi te zien hoe anderen zich ontwikkelen. Ik heb op dit moment weer leerlingen die echt heel goed zijn, die hele mooie dingen maken”. Wierd brengt zijn kennis maar wat graag over aan amateurkunstenaars van Ars et Studium en leert ze de kneepjes van het vak en het is mooi te zien en te horen hoe hij er nog steeds van geniet. Zelf bevindt hij zich maar wat graag in de natuur en lange (berg)wandelingen zijn voor hem een  inspiratiebron. Zijn aquarellen zijn levensecht met eigen accenten en nimmer abstract.

 

Over zijn aandachtspunten voor de komende jaren is Wierd duidelijk: “De komende jaren ga ik drie dingen doen. Ik ga goed op mijn lichaam letten en ga door met veel sporten, met name wandelen, schaatsen en fietsen. Ook wil ik de komende jaren wat meer met eigen werk bezig zijn. Ik ben aquarellist en etser en ik werk graag in de natuur maar ik blijf druk met het culturele leven en blijf doorgaan
om leerlingen meer over etsen bij te brengen en ook ga ik door met mijn schilderscursussen. Op dinsdag ets ik en op donderdag zijn de schilderscursussen. Tot slot blijf ik de komende jaren actief in mijn
moestuin. Dat is niet zoals vroeger een soort volkstuin, neen, mijn moestuin is anders dan anders en ik verbouw ook hele speciale dingen. Het is erg leuk om te doen”.

 

Tekst: Pieter jan Becker

Foto: René de Wit

 


 

JUBILERENDE KUNSTVERENIGING IN DE PAAUW

 

 
Werk in uitvoering door jeugdleden van Ars et Studium/Work in progress by young members of Ars et Studium

 

De Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars Ars et Studium viert haar negende lustrum met een spetterende tentoonstelling in Raadhuis De Paauw. Opgericht op 28 mei 1973 door een bescheiden groep amateur kunstenaars in ons dorp, is de vereniging na 45 jaar sterker en levendiger dan ooit. De meer dan 100 leden, jong en oud, willen graag dat heel Wassenaar e.o. naar hun jubileumtentoonstelling komt kijken om te zien waarom ze nu zo enthousiast zijn over het maken van kunst in al haar facetten. De kunstwerken - aquarellen, schilderijen in olie en acryl, etsen, keramiek, glas en driedimensionale objecten -  zijn speciaal voor deze feestelijke tentoonstelling gemaakt, met als thema ‘Natuurlijk Wassenaar’. De tentoonstelling in De Paauw wordt geopend op dinsdag 8 mei om 16:00 door Wierd Wagenmakers, beeldend kunstenaar en viertig jaar studiebegeleider bij Ars et Studium! Jullie zijn van harte welkom om deze feestelijke opening bij te wonen. De tentoonstelling is verder geopend van 10 mei t/m 1 juni 2018 van donderdag t/m zondag, 12:00-16:00, toegang gratis.

200

 
Driedimensionale object, vrijdagmiddaggroep/Three-dimensional object, Friday afternoon group

ART SOCIETY CELEBRATES 45TH ANNIVERSARY WITH EXHIBITION IN DE PAAUW

The Wassenaar society of amateur artists, Ars et Studium, is celebrating its 45th anniversary with an exciting exhibition in Raadhuis De Paauw , Raadhuislaan 22 in Wassenaar. The society was founded on 28 May 1973 by a small but enthusiastic group of amateur artists, and now, 45 years later, it is stronger and livelier than ever before. The 100+ members, young and old, are keen for everyone in Wassenaar and beyond to see just why they are so enthusiastic about creating art in all its many forms. The works ¬– ranging from watercolours, oil and acrylic paintings and etchings, to ceramics, glass and three-dimensional objects – have been made specially for this festive exhibition, with the them ‘Naturally Wassenaar”. The exhibition will be opened by Wierd Wagenmakers, artist and teacher at Ars et Studium for forty years! The festive opening in De Paauw will take place on Tuesday 8 May at 4 p.m. and you are warmly invited to attend. The exhibition is open from 10 May to 1 June, Thursday to Sunday, from 12 noon to 4 p.m.

 

 
Trip Down Your Memory Lane

 


 

45 jarig jubileum tentoonstelling Ars et Studium mei 2018

ars 45ars 45 2

 


 

Foto-impressie eerste jubileum-workshop "monotype"

(Zaterdag 7 april 2018) 

workshop4  workshop5   workshop6
 workshop11  workshop12  workshop13
 workshop14  workshop15  workshop16
 workshop17  workshop18  

 


facebook

 

Copyright © 2014 t/m 2020 Ars et Studium
Webdesign: charles @ vansteenderendekok.nl