Nieuws 2016

Ars et studium wint derde Wassenaarse Cultuurprijs

Uit: De Wassenaarse krant

“En de winnaar is..”: Juryvoorzitter Jan van Bilsen bouwde de spanning nog even verder op tijdens de prijsuitreiking op zaterdagavond 29 oktober in de Wassenaarse bibliotheek, om te vervolgen met: “Ars et studium!”.
Samen met vertegenwoordigers van de andere twee genomineerden, de stichting poëzieroute en de kunstgroep Wassenaar, stond bestuurslid Charles van Steenderen de Kok afgelopen zaterdag gespannen af te wachten wie van dit drietal het zou worden. Het werd Ars et studium.
Door Geert de Rijk

Ars et studium wint derde Wassenaarse Cultuurprijs. De penningmeester krijgt de symbolische cheque uit handen van burgemeester Jan Hoekema.
Foto: René de Wit.

Juryvoorzitter Van Bilsen had kort daarvoor een aantal criteria en kenmerken aangegeven, waarop de jury had geselecteerd. En te kiezen viel er dit jaar voor de jury wel uit heel veel: maar liefst 20 organisaties/ verenigingen op het gebied van kunst en cultuur dongen met hun inzending mee naar de Wassenaarse cultuurprijs 2016.

Kwaliteit en langdurige (ver-)binding met de Wassenaarse samenleving, duurzaamheid en talentontwikkeling, toegankelijk voor elke bevolkingslaag in het dorp en het langjarige bestaan (sinds 1973) waren elementen die de doorslag hadden gegeven om uiteindelijk te kiezen voor Ars et studium door de deskundige jury. Naast juryvoorzitter Jan van Bilsen (Koninklijk Conservatorium) bestond deze uit Else van Dijk (oud-wethouder cultuur in Wassenaar), Yvette van Caldenborgh (kunsthistorica en museum Voorlinden) en Karin Rahusen (oud-docente Rijnlands Lyceum Wassenaar).

De cultuurprijs werd ooit ingesteld als een initiatief van drie oudraadsleden, Astrid Dekker, Willem van Moort en Inge Zweerts de Jong, die bij hun afscheid van de Wassenaarse gemeenteraad in 2010 “een aanmoedigingsprijs wilden opzetten voor mensen of organisaties die zich bezighouden met kunst en cultuur in Wassenaar”.

De eerste twee winnaars van de Cultuurprijs waren het ICMFfestival (2012) en de Jazz Sociëteit Wassenaar (2014). Het winnen van de cultuurprijs is goed voor een cheque van € 2500, – en daarmee kan elke kunst- of cultuurorganisatie wat goeds en moois doen. Het geld voor die prijs komt niet van enige overheid maar wordt opgebracht door sponsoren. Dit jaar verzorgden 17 organisaties, fondsen of bedrijven voor een (financiële of andere) bijdrage aan deze Cultuurprijs.

De overhandiging van de cultuurprijs vond plaats door burgemeester Jan Hoekema, hij bedankte eerst de jury en de drie bestuursleden Astrid Dekker (voorzitter), Marc van Dijk en Bob Toetenel voor hun inspanningen en inzet: “Het valt niet mee om in deze tijd voldoende sponsoren te trekken voor kunst en cultuur, maar het is jullie bestuur gelukt en daarvoor onze dank en erkentelijkheid”.

De aangenaam verraste penningmeester van Ars et studium liet weten “deze prijs goed te kunnen gaan besteden, voor onze leden en heel Wassenaar”.