Nieuws 2016

Nieuwe workshop voor kinderen vanaf 12 jaar

Tekst: Henk van Lierop


Neeltje Bangert bij Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis. Zij werkt daarnaast in Katwijk als docent CKV (culturele en kunstzinnige vorming) en is daar ook cultuurcoördinator.

Er zijn mensen die zo opgaan in hun werk dat zij er niet genoeg van kunnen krijgen. Een van hen is Neeltje Bangert. Zij is full time docent kunstzinnige vorming aan Limes, de praktijkopleiding voor middelbare scholieren in Katwijk. Daarnaast vindt zij de tijd om in haar woonplaats Wassenaar bij Ars et Studium, de vereniging van amateur kunstenaars, kinderen in de leeftijd tot twaalf jaar te begeleiden bij hun creatieve uitingen. En alsof dat nog niet genoeg is, begint zij bij ,,Ars’’ ook nog aan een workshop voor kinderen vanaf twaalf jaar.

Dat laatste is de aanleiding voor een vraaggesprek in haar smaakvol ingerichte woning. Daar verraden twee harpen dat niet alleen beeldende kunst een passie is van Neeltje, maar ook muziek. Zij komt tijd tekort om nog vaak te spelen. Kunstzinnige vorming, of zoals zij zelf zegt het ,,inspireren van mensen”, is voor Neeltje misschien wel meer een roeping dan een vak.

Een late roeping, dat wel. Na een lerarenopleiding Tehatex (tekenen, handvaardigheid en textiele vormen) volgde een loopbaan in kledingwinkels en een periode van handel in oosterse kunstvoorwerpen. Elf jaar geleden begon zij bij zowel Limes als bij Ars et Studium. Zeggen dat zij nu haar draai gevonden heeft, zou een understatement zijn. Haar verdere ambities liggen bij kunstzinnige vorming in het onderwijs.

Bij tekenen, boetseren en schilderen dus. Het grote voorbeeld voor Neeltje is haar grootvader. Hij ging met een bootje de Biesbosch in om zich daar te laten inspireren door de natuur, en hij trok zich terug op zijn zolder om te schilderen. Voor hem was dat de manier om brood op de plank te brengen voor vijf kinderen.

Neeltje schildert zelf ook, maar het resultaat krijgen de kinderen niet te zien: ,,Ik wil niet dat zij mij na gaan doen. Het gaat erom dat kinderen zelf hun innerlijk verkennen. Hun creatieve werk is tevens een vorm van communiceren.”

Volgens Neeltje is dat belangrijk om kinderen te vormen op weg naar hun volwassenheid. Zij durft de stelling aan dat tekenen, boetseren en schilderen binnen het onderwijs zeker zo zwaar moeten wegen als lezen, schrijven en rekenen.

In Wassenaar sloeg haar studiegroep voor jonge kinderen bij ,,Ars’’ zo goed aan, dat sommigen van hen er zelf op aandrongen om er in hun middelbare schooltijd mee door te gaan.

Meer informatie over de nieuwe workshop
“Onderzoek je kunstenaarschap!”.

Bij Ars et Studium start een pilot op verzoek van oud jeugdleden. Zoals jullie weten kunnen kinderen in de leeftijd van ongeveer 6 tot 12 jaar bij Ars studiegroepen volgen op woensdag en vrijdagmiddag. Voor de jeugd vanaf 12 jaar was er tot nu geen aanbod.

Vanaf 6 februari is er de mogelijkheid mee te doen aan een pilotproject van 6 bijeenkomsten waarin we samen gaan onderzoeken wat je mogelijkheden zijn en waar je passie ligt in het vakgebied van de schone kunsten.

De bijeenkomsten hebben een open karakter, dit in tegenstelling tot de studiegroepen voor kinderen. Iedere deelnemer werkt aan zijn eigen kunstzinnige project en wordt individueel gecoacht. Het proces zal belangrijker zijn dan het komen tot een eindproduct. Het streven is om na 6 bijeenkomsten een eindpresentatie te organiseren waarin getoond wordt hoe elke deelnemer het proces heeft door lopen en waar je tot dan bent gekomen. Een open einde dus. De locatie voor de eindpresentatie wordt nader bepaald.

De eerste bijeenkomst zal bestaan uit brainstormsessies en het formuleren van je individuele behoefte, welke disciplines (denk hierbij zeer breed) ga je verkennen en wat stel je jezelf ten doel? De andere bijeenkomsten borduren hier op voort. Het kan zijn dat je tijdens het proces je doelen moet bijstellen. Van verschillende stadia maken we een foto verslag, logboek of iets dergelijks, afhankelijk van wat je gaat doen.

Wanneer je ambities hebt richting een vervolg opleiding dan biedt dit project je de kans je portfolio uit te breiden. Wanneer je behoefte hebt aan advies hierover dan kan je hierin ook begeleiding vragen.

Leeftijd: 12 jaar en ouder
Data: zaterdag 6, 13 en 20 februari en 5, 12 en 19 maart 2016. Let op: Op zaterdag 27 februari is er geen bijeenkomst i.v.m. de schoolvakantie.
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Locatie: op de eerste verdieping in het Van Heeckerenhuis
Deelnemers: 4 (minimaal) – 10 (maximaal)
Kosten: € 49,= exclusief gebruikte materialen
Meer informatie: neeltjebangert@gmaill.com
Aanmelden: niet meer mogelijk