Nieuws 2017

Jeugdlid wint Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs 2017

Uit: De Wassenaarse Krant

Hristo met oud-burgemeester Jan Hoekema.

Cultuur, dat klinkt voor de meeste jongeren als suf of saai in de oren. Maar wat zij niet weten is dat cultuur veel meer is dan alleen het ‘moeten’ bezoeken van een museum met je ouders. Het is ook luisteren naar, en maken van, muziek, breakdansen en graffiti spuiten, om maar wat te noemen. Zoveel werd duidelijk tijdens de feestelijke uitreiking van de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs 2017. Een prijs die werd ingesteld door de cultuurminnende oud-burgemeester Jan Hoekema als afscheidscadeautje aan Wassenaar en werd dit jaar voor het eerst gewonnen door Hristo Genchev.

“Geef de jongeren een podium en laat ze zo hun talenten ontwikkelen!” Dat is het motto van de Cultuurprijs, ingesteld om cultuur toegankelijker te maken voor jongeren. Achter de organisatie zit een bestuur, bestaande uit Astrid Dekker, Marc van Dijk, Bob Toetenel en Lieke Lamb, maar in de bibliotheek waren zaterdagmiddag 28 oktober nog veel meer mensen aanwezig. De familie van de genomineerden, cultuurliefhebbers die net bij de opening in de Galerie in de Molen waren geweest, wethouder Inge Zweerts de Jong maar ook afvaardiging van de school van de winnaar van de Wassenaarse cultuurprijs. Allemaal waren ze getuige van de speech van Jan Hoekema. Zijn afscheidscadeau, de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs, leverde uit de inzendingen drie genomineerden op: Puck Goossen, genomineerd voor haar ‘graffitikunst’. Maimoene Verschuijl, die haar pianospel ten gehore bracht en Hristo Genchev, die voor zijn teken- en schilderkunst genomineerd was. Hristo mag zich het komende jaar de winnaar noemen van deze Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs. Zijn prijs: met zijn hele klas (groep 8 St. Jozefschool) naar het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ze een exclusieve rondleiding krijgen. Hristo Genchev nam de prijs in ontvangst in het bijzijn van zijn trotse familieleden, de directeur van de St. Jozefschool, Jos Dohle en natuurlijk het bestuur van Ars et Studium, alwaar Hristo lessen volgt bij Neeltje Bangert. “Jouw naamgenoot is net wat bekender dan jij bent, maar als jij zo doorgaat kent iedereen jou later ook!” zei Jan Hoekema, die over alle drie de genomineerden een mooi verhaal wist te vertellen. Al met al was het een mooi feestje dat werd gegeven in de hoop de jongeren te stimuleren volgend jaar ook mee te doen en dan, net als Hristo, de Wassenaarse Jongeren Cultuurprijs in de wacht te slepen.