Nieuws 2017

Ars et Studium uitermate blij met glasoven

Uit: De Wassenaarse krant
Tekst: Iris Oostlander Foto: René de Wit

“Onverwacht en zeer verrast,” dat waren de vertegenwoordigers van Ars et Studium vorig jaar in de bibliotheek. Ars et Studium is een vereniging die kunst en cultuur hoog in het vaandel heeŒft staan. Schilder-, ets- en boetseerbijeenkomsten worden gehouden, maar waar ook een ‘open atelier’-tijd wordt gereserveerd voor mensen die kunst willen uitoefenen op hun eigen manier. Zoals het maken van glasfusies. De aanschaf van een glasoven stond hoog op de wenslijst van deze vereniging en dankzij het winnen van de Wassenaarse Cultuurpijs vorig jaar, dat een uitermate grote verrassing was voor deze vereniging, is deze wens uitgekomen.

De glasoven van Ars et Studium

Charles van Steenderen de Kok, de penningmeester van deze gezonde vereniging met meer dan 100 leden, was tijdens de prijsuitreiking gekleed “in zijn gewone klofie”. Niemand van de vereniging had verwacht deze  bijzondere cultuurprijs te mogen winnen. “Heel gek eigenlijk maar zelf vinden wij dat wat wij doen, heel gewoon. Wij hebben dankzij deze prijs gezien, ook als bestuur, dat het eigenlijk best bijzonder is.”

Bijna iedere dag  zijn er leden van de vereniging in het Van Heeckerenhuis, in een van de twee lokalen op de eerste verdieping aanwezig om te schilderen, boetseren, etsen of anderszins met kunst bezig te zijn. De studiebegeleiders zijn  allemaal zeer bekwaam in hun vak en bekend bij velen, zoals Hans Gussekloo en Wierd Wagenmakers. Er zijn kindergroepen actief en ook sociaal is de vereniging bloeiend.

“Zelf raakte ik als penningmeester vrijwillig  betrokken bij deze vereniging, maar op de ‘open atelier’ uren kwam ik in aanraking met glaskunst. Ik ben ermee gaan experimenteren en het is nu een verslaving geworden,” vertelt Charles. Steeds meer leden raakten geïnteresseerd in de ‘glasfusies’ alleen kon er slechts gebruikgemaakt worden van de pottenbakkersoven, omdat andere gereedschappen nog ontbraken. “Het werd een wens van de steeds groter groeiende groep leden die met glas werken, om een ‘echte’ glasoven te bezitten. Maar ja, dat kost veel geld.”

Dat geld kwam er, dankzij de Wassenaarse cultuurprijs, die dít jaar de jongere generatie in het zonnetje hee‰ft gezet. Vorig jaar bleek dat Ars et Studium een van de genomineerden was en kregen ze zelfs de hoofdprijs uit handen van oud-burgemeester Jan Hoekema. “Een totale verrassing, maar wel een heel welkome.” En ondertussen staat de  glasoven te blinken in zijn eigen ruimte op de eerste etage. Een computergestuurde oven met zeer veel gebruikersvriendelijke mogelijkheden. “Heel blij zijn wij er mee,” zegt Charles, terwijl hij allerlei kunstvoorwerpen laat  zien die inmiddels zijn vervaardigd.

Deze kunstwerken zijn overigens, samen met de schilderijen, etsen en alle andere geproduceerde voorwerpen, te bewonderen en te koop tijdens de eerstvolgende tentoonstelling  van de vereniging op 13 december aanstaande. Houd voor de uitnodiging deze krant in de gaten!