Nieuws 2018

Wierd Wagenmakers ontvangt Gemeentelijke Legpenning

Uit: De Wassenaarse krant

Het was voor hem een totale verrassing maar tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling, ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van Ars et Studium, kreeg Wierd Wagenmakers (74) uit handen van waarnemend burgemeester Frank Koen de Gemeentelijke Legpenning voor zijn verdiensten voor de Wassenaarse gemeenschap op het gebied van kunst en cultuur gedurende meer dan veertig jaar. Wierd is een veelzijdig kunstenaar en al die jaren stimuleert hij Wassenaarders om zelf kunst te maken of anders naar kunst te kijken. Dat deed hij vanaf 1977 tot zijn pensionering als leraar op het Rijnlands Lyceum en dat deed hij tegelijkertijd bij Ars et Studium. Hij helpt nog steeds anderen hun talent verder te ontwikkelen.
Zijn lessen worden immer druk bezocht en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Ook was hij twee jaar geleden een grote creatieve inspiratiebron bij het Pop-Up Atelier voor asielzoekers die in Wassenaar verbleven. Wierd heeft kunst en cultuur in Wassenaar een nieuwe dimensie gegeven waardoor de Gemeentelijke Legpenning hem dan ook meer dan terecht toekomt.

Wierd: “Ik was volledig perplex en had het absoluut niet verwacht. Wat ik doe, doe ik omdat het andere mensen helpt. Ik doe wat nodig is. Cultuur is iets dat bij het dorp hoort. Het is mooi te zien hoe anderen zich ontwikkelen. Ik heb op dit moment weer leerlingen die echt heel goed zijn, die hele mooie dingen maken”. Wierd brengt zijn kennis maar wat graag over aan amateurkunstenaars van Ars et Studium en leert ze de kneepjes van het vak en het is mooi te zien en te horen hoe hij er nog steeds van geniet. Zelf bevindt hij zich maar wat graag in de natuur en lange (berg)wandelingen zijn voor hem een  inspiratiebron. Zijn aquarellen zijn levensecht met eigen accenten en nimmer abstract.

Over zijn aandachtspunten voor de komende jaren is Wierd duidelijk: “De komende jaren ga ik drie dingen doen. Ik ga goed op mijn lichaam letten en ga door met veel sporten, met name wandelen, schaatsen en fietsen. Ook wil ik de komende jaren wat meer met eigen werk bezig zijn. Ik ben aquarellist en etser en ik werk graag in de natuur maar ik blijf druk met het culturele leven en blijf doorgaan om leerlingen meer over etsen bij te brengen en ook ga ik door met mijn schilderscursussen. Op dinsdag ets ik en op donderdag zijn de schilderscursussen. Tot slot blijf ik de komende jaren actief in mijn moestuin. Dat is niet zoals vroeger een soort volkstuin, neen, mijn moestuin is anders dan anders en ik verbouw ook hele speciale dingen. Het is erg leuk om te doen”.

Tekst: Pieter jan Becker
Foto: René de Wit