Nieuws 2019

Kleurrijke glaskunst met strakke vormen

Uit: Leidsch Dagblad

Heilig vuur

In de Leidse regio is de belangstelling voor kunstbeoefening groot. Heilig Vuur volgt regiogenoten die zingen, dansen, acteren, schilderen of op andere wijze cultureel actief zijn. Vandaag: glaskunstenaar Charles van Steenderen de Kok uit Wassenaar.

Charles van Steenderen de Kok ontdekte bij Ars et Studium hoe creatief hij met glas is.
FOTO MAARTEN BAANDERS

In zijn jonge jaren, en ook daarna nog, voelde Charles van Steenderen de Kok zich weinig geboeid door kunst. Maar wie de glazen kunstwerken ziet, die hij momenteel tentoonstelt in de expositie van Ars et Studium in de openbare bibliotheek in Wassenaar, zal dat nauwelijks kunnen geloven. Twee schaalachtige vormen vallen op door hun kleuren en evenwichtige vormen.

Op een dag zag hij een advertentie. Kunstenaarsvereniging Ars et Studium zocht een penningmeester. Dat leek hem leuk. Dat hij zelf geen kunst maakte was geen bezwaar.

,,De vereniging heeft meer dan 120 leden. We huren twee ateliers in een oud schoolgebouw. Het was er gezellig en ik zag dat de leden elkaar hielpen en adviseerden. In zo’n sfeer was het onvermijdelijk dat het bij mij ook begon te kriebelen. Maar tekenen, schilderen, boetseren, etsen, ik zag het allemaal niet zitten. Toen kwam ik op het idee glaskunst te maken. Dat is nu vijf jaar geleden.”

Hij begon met Tiffany, miniatuur glas-in-lood, maar dan met koperfolie als metaal. Zijn technische en wiskundige scholing en zijn werk als electrotechnisch ingenieur hebben zijn creatieve werk beïnvloed. Hij maakt abstracte vormen met veel vierkanten en rechthoeken. Een schilderij van Mondriaan stond model voor zijn eerste werk.

Als techniek koos hij voor glasfusion, het aan elkaar smelten van stukjes glas. Cursussen volgde hij niet. ,,Met vallen en opstaan heb ik mezelf ontwikkeld. Wel vond ik glasbewerkingstechnieken op internet. Ik gebruikte de pottenbakkersoven van Ars et Studium. In 2016 won de vereniging de Wassenaarse Cultuurprijs. Voor het geld konden we een glasoven kopen.” Inmiddels deelt Charles de oven met vijf anderen.

Vooraf maakt Charles nauwkeurige ontwerpen. ,,Dat is een beetje beroepsdeformatie. Vooral wiskundige vormen werk ik uit in strakke composities. Op een dag vroeg mijn vrouw iets voor in de woonkamer te maken. Zij houdt juist van onregelmatige vormen. Dat vind ik moeilijk, maar ik heb het toch gedaan. Het is rond en onregelmatig, maar op de bodem heb ik er toch een strak vierkant in aangebracht.”

Een ander schaalvormig werk van Charles op de expositie noemt hij zelf ’Wild gevormd’. Hierin heeft hij het vierkant, dat zijn houvast was, helemaal losgelaten.

De namen die hij zijn kunstwerken geeft duiden erop dat ze weliswaar abstract zijn, maar dat ze wel naar de werkelijkheid verwijzen. ,,Vorig jaar heb ik een werk gemaakt dat ik ’Berkhei’ noem, naar het duingebied tussen Katwijk en Wassenaar. Ik maakte het voor de tentoonstelling die we voor het 45-jarig jubileum van de vereniging hadden in Raadhuis De Paauw, met als thema ’Natuurlijk Wassenaar’.

Ik laat me leiden door wat ik leuk vind, door waar ik blij van word. Ik had nooit kunnen vermoeden dat dit in me zat.”

Maarten Baanders

Expositie Ars et Studium, openbare bibliotheek Wassenaar, t/m 9 sep. 2019