Nieuws 2014

Proefcursus Etsen bij Ars et Studium

Uit: De Wassenaarse Krant

De opmerking ‘Ik kan niet tekenen’ is een echte uitdaging voor docent Wierd Wagenmakers. “Dan kan ik cursisten nog wat leren,” zegt hij. “Eigenlijk zeggen ze, ‘Ik heb nooit goed leren kijken’.” Hij is als kunstenaar gespecialiseerd in etsen en daarin biedt hij in november een proefcursus aan bij Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis.

“Het voordeel van etsen is, dat je daarvoor helemaal niet hoeft te kunnen tekenen.” Etsen blijkt vooral interessant voor de meer technisch geïnteresseerde  cursisten, want er is heel veel mogelijk, van verschillende vernissen, die je kunt gebruiken, tot het materiaal waarmee je de etsplaat bewerkt. Tijdens het etsen ontdek je steeds weer nieuwe mogelijkheden om bepaalde effecten te creëren. “Je krijgt er wel vieze handen van, maar daarvoor heb ik garagezeep.” In het kort bewerk je bij een eenvoudige ets een zinkplaat totdat deze glad is en mooie ronde hoekjes heeft. Je brengt daarop een laagje vernis aan, waarin je met een etsnaald een voorstelling krast. Vervolgens gaat de plaat in een zuurbad, waarbij de groefjes worden uitgebeten. Dan breng je verf aan tot in de groefjes en verwijdert de overtollige verf van de plaat. Tenslotte leg je vochtig papier op de zinkplaat en drukt de voorstelling af met behulp van de hogedruk etspers. Het fascinerende aan etsen is dat het altijd een verrassing blijft hoe de ets er afgedrukt op papier uit komt te zien én het feit dat de voorstelling altijd in spiegelbeeld uit de pers komt rollen. “Zo komt het voor dat cursisten, eigenlijk zonder dat ze het in gaten hebben, van een simpel motief iets heel moois maken.”

De  proefcursus van Wierd Wagenmakers vindt plaats van 4 tot 25 november tijdens reguliere cursus van 13:30 tot 16:00 uur en kost 49,- euro. Van elke ets kunnen de cursisten enkele afdrukken meenemen naar huis. Mocht er geen plaats meer zijn in de cursus op de dinsdagmiddag en het interesse erg groot, dan overweegt Wierd om ook op de dinsdagochtend les te gaan geven.