Nieuws 2014

Welkom in ons atelier

Uit: De Wassenaarse Krant

Voorzitter Maggie Westera en penningmeester Charles van Steenderen de Kok in het atelier
van hun vereniging

Ars et Studium, de Wassenaarse vereniging van amateur beeldende kunstenaars, heeft ruimte voor nieuwe leden. En er is een goede gelegenheid om kennis te maken. De tentoonstelling van werk van de leden staat voor de deur. Tijd dus voor een bezoek aan het atelier.

Daar doet de zon, op deze vrijdag in november, wanhopige pogingen om alle uithoeken van de ruimte te belichten. “Echt beeldhouwen is hier lastig, want dat geeft teveel stof”, zegt voorzitter Maggie Westera als zij de blik van de bezoeker volgt. Staande achter haar nieuwste schepping vinden haar handen geen rust, als zij vertelt waar de vereniging dan wél mee bezig is in het Van Heeckerenhuis.

“Schilderen, boetseren, tekenen, etsen, papier-maché… zeg maar allerlei vormen van beeldende kunst. De vereniging telt ruim tachtig leden. Ze zijn van alle leeftijden, van schooljeugd tot hoogbejaarden. De leden zijn verdeeld over studiegroepen en ze worden begeleid door ervaren en geschoolde kunstenaars”, zegt Maggie Westera.

Maggie, die opgroeide in Engeland, is inmiddels zestien jaar lid van Ars et Studium. Haar huwelijk met een Nederlandse man bracht haar naar Wassenaar. Boetseren deed zij al in haar jeugd en de kunstnijverheid heeft haar nooit losgelaten.

Penningmeester Charles van Steenderen de Kok kan daarentegen een laatbloeier worden genoemd. Een half jaar geleden kwam hij via de Vrijwilligerscentrale binnen bij de kunstenaarsvereniging met de tekst: “Ik heb iets met cijfers, maar helemaal niets met kunst.” Nu is Charles niet weg te slaan uit het Van Heeckerenhuis, als hij daar op donderdagavond bezig is met tiffany, een techniek met gekleurd glas. “Dit werkt heel aanstekelijk”, zegt Charles, terwijl elders in het atelier een viertal dames zit te boetseren.

Bezoekers van de expositie zijn dus gewaarschuwd.

Op woensdag 10 december verricht de Wassenaarse kunstenares Emilie Cummings ’s avonds om acht uur de officiële opening in het atelier van Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis aan de Van Heeckerenstraat in Wassenaar. Daarna duurt de expositie van donderdag 11 december tot en met zondag 14 december, van twaalf tot vijf uur ’s middags.