Nieuws 2015

Nieuwe workshop “Vrij schilderen en tekenen”door Hans Gussekloo

Door: Henk van Lierop

Hans Gussekloo toont een van zijn portretten
in het wooncomplex

Je zou het met enige overdrijving een kunstenaarskolonie kunnen noemen, het appartementencomplex achter het gezondheidscentrum aan de Hofcampweg. Op de begane grond, aan het Havenkanaal, heeft niet alleen beeldend kunstenaar Wierd Wagenmakers zijn atelier, maar ook diens buurman Hans Gussekloo. Hans gunt ons graag een kijkje in dit nieuwe stukje Wassenaar, want hij wil zijn vakmanschap gaan delen met de amateur kunstenaars van Ars et Studium.

Hans en Wierd zijn misschien wel de bekendste, maar niet de enige creatievelingen in het wooncomplex. Er is een informele kunstenaarsgroep, Haevenaar, van bewoners, die wisselende exposities hebben binnen het gebouw. Het wooncomplex is niet toegankelijk voor Jan Publiek, dus laten we ons graag door Hans Gussekloo bij de hand nemen.

Ondertussen vertelt die enthousiast over zijn ,,uit de hand gelopen hobby.’’ De 62-jarige Gussekloo werkt drie dagen per week voor het Rijk als automatiseringsdeskundige. De rest van de tijd brengt hij grotendeels door in zijn atelier, dat op deze prille voorjaarsdag baadt in het zonlicht. ,,Abstract figuratief,’’ noemt hij zijn werk, waarvan de portretten het meest in het oog springen. Hij laat een stukje papier zien met de grootte van een lucifersdoosje. Met balpen is daarop iets gekrabbeld, dat zou uitgroeien tot een schilderij dat Hans elders in het gebouw laat zien.

In zijn jeugd tekende Hans Gussekloo al voor clubbladen en maakte hij reclametekeningen. Zelf ziet hij het jaar 2001 als het begin van zijn kunstenaarschap, want toen werd hij lid van Ars et Studium. Het ,,uit de hand lopen’’ van zijn hobby begon later, toen hij vijf jaar lang les nam aan een kunstacademie in Haarlem. Dat kon hij bekostigen met de verkoop van zijn werk.

Dat laatste is niet zijn favoriete bezigheid. ,,Werken in opdracht vind ik lastig. Het beperkt je toch in je creativiteit.’’ Hans Gussekloo werkt zonder plan. Hij laat gewoon iets uit zijn handen komen, en ziet dan wel wat er ontstaat. Het is dan ook niet toevallig dat hij het liefst schildert met acrylverf. Dat geeft niet alleen de heldere kleuren, waar Hans van houdt, maar het droogt ook snel en dan kan er meteen een nieuwe laag over. Prettig materiaal dus voor een impulsieve kunstenaar als Hans Gussekloo.

Meer informatie over de workshop:

Data: vrijdag 10, 17 en 24 april en 1 en 8 mei 2015
Tijd: 13.00 – 15.30 uur
Locatie: op de eerste verdieping in het Van Heeckerenhuis
Deelnemers: 3 (minimaal) – 10 (maximaal)
Expositie: gratis deelname aan de halfjaarlijkse expositie van 27 t/m 31 mei in het Van Heeckerenhuis
Kosten: € 59,= exclusief gebruikte materialen, contant betalen op de eerste bijeenkomst
Informatie en aanmeldeninfo@gusart.nl of 06-24816912